Icepic Fotograf Marcus Johansson

Fotokurs Stockholms skärgård 2020

Pga Coronapandemin blir den här workshopen framflyttade till ungefär samma period 2021. Exakta datum presenteras efter sommaren.

Program:

Direkt efter midsommarfirandet träffas vi vid Nybroplans kajplats för att ta morgonbåten ut i Stockholms skärgård.

Under båtfärden ut till vår Ö placerar vi oss runt ett åttamanna bord med en fika, papper, penna och våra kameror. Vårt fotouppdrag börjar omedelbart med vår resa som kommer att genomsyra allt vi gör och tänker med berättande bilder från allt vi ser och upplever. Slutresultatet blir ett personligt bildspel som du delar med dig av till andra.

Eftersom det är en workshop och inte bara socialt härligt och roligt kommer jag presentera en storyboard för hur vi skall gå till väga.

Kursavgift Per/pers. 4800 kr. Preliminärbokningar före 31/12-2019. 4200 kr.
Kursdatum 22-24 Juni 2020 Kurstid 20 studietimmar (2,5 dagar)
Minimum 5 deltagare Max 7
Resa, all förtäring samt boende i stuga, vandrarhem eller hotel tillkommer utöver kursavgiften.
Moms tillkommer för företagsfakturering

Startklar kurs med 5 deltagare. Preliminärboka snarast för mån om plats med stuga/hotell. Bindande bekräftelse med betalning går ut med fullsatt kurs eller senast 30 April 2020.

Innehåll: Här följer rubriker och frågeställningar som vi kommer att fotografera och analysera efter.

 • Bildidé med syfte och budskap
 • Fördelning av bildelement
 • Blickpunktens betydelse
 • Bildriktning avgör hur vi läser bilden
 • Vilket/vilka bildelement konkurrerar eller skapar konflikt
 • Bildelement som lyfter och understryker
 • Balans mellan ytor, linjer – ljus och skuggor
 • Använd horisonten för att isolera, förtydliga eller bygga visuell attraktion
 • Grundläggande till mer avancerade kompositionsregler för dynamiskt djup
 • Skärpedjup och fokus
 • Kamerateknik som grund eller för visuell kraft

I en liten grupp på max 7 deltagare gör vi några spännande skärgårdsdagar tillsammans. Med hjälp av en strukturerad storyboard fördelad på 7 kapitel kommer vi att bearbeta Vyer/Platser – Detaljer – Bildberättande – Kamerateknik – Bildkomposition – Händelser – Människor och stämningar i olika ljusförhållanden. Till varje tema får ni inspirerande motivrubriker som leder oss in i ämnet på djupet och förser oss med ett dynamiskt bildmaterial

Förkunskaper:

Du har glädje av att kunna exponera manuellt med Slutartid, Bländare och ISO men är inget måste, Du får feedback på nivå som motsvarar ditt kunnande eller snäppet över så långt du är mottaglig. Stort intresse för bildberättelse väger tyngre och fotoglädje i sig kan i princip radera behovet av förkunskaper överlag men man får då räkna med att inte kunna tillgodo se sig all den kunskap som kursen förmedlar i förberedande tänk och genomförande tekniker.

Du behöver en Dator eller Surfplatta för att ordna, färdigställa och slutligen presentera ditt bildspel på. Ta med Usb-sticka för den eventuella möjligheten att använda gemensam större dator – eller Tv-skärm på plats. Penna & Papper, Bekväma kläder för rådande klimat.

Kurstid deltagare 20 studietimmar (2,5 dagar)