Icepic Fotograf Marcus Johansson

Höstlovskurs i Stockholm 4 dagar till premiärpris

Inställd pga för få deltagare.

Kursdatum 2020 Tis-Fre 27-30 Oktober

Preliminärboka i god tid då det endast finns plats för 6 deltagare totalt. marcus@icepic.se  Välkommen!

Höstlovskurs i Stockholm

”Likt populära Fotomaraton handlar det här om att omvandla ett antal förbestämda bildrubriker till visuellt berättande fotografier i reportageform. Den här workshopen får dig att stanna upp och tänka till mer än vid enskild motivfotografering. Du får hjälp med resonemang kring förberedelser som följs åt av ett strukturerat uppställt fotograferingsflöde som underlättar fotografering av den enskilda bilden samt åt bildserien som slutprodukt. Målet med reportaget är att intressera och engagera för tilltänkta betraktare där kunskapen och behållningen är att likna med hur du fotograferar resan, semestern eller utflykten.”

– Jag gjorde den här workshopen privat med en officer från Försvarsmakten samma tid förra året och då slog det mig hur roligt och intressant det var att besöka skansen med en annan inställning och med helt nya fotografiska ögon. Plötsligt såg jag så mycket mer och fördjupade mig på ett sätt som krävs för att kunna skildra en berättelse om vad som verkligen äger rum i den här parken som jag besökt så många gånger sen jag var liten pojk.

Hänger tobaksblad för tillverkning av snus

Workshopen håller fullt fokus på kunskap och berättande. Och skansen gör sig perfekt med sitt mångsidiga och inramade utbud i sin geografiska begränsning. Det är absolut inte till någon fördel med allt för omvälvande upplevelsefotografering när man gör en kurs för att lära mer. Jag väljer att göra skillnad på glädje och inspiration som i sin iver lätt kan komma att blockera vår nödvändiga kreativitet då motiven och berättelser inte kommer lika lätt och självklart. Vill du bli duktig bildberättare gäller det att ta det du har framför dig och förvandla till något visuellt attraktivt oavsett förutsättningar med väder, ljus eller kamerautrustning.

Ps. Det spelar ingen som helts roll om du använder systemkamera eller mobilkamera. Det är inte kameran som gör bilderna och vi utgår från din kamera och eventuella objektiv när vi förbereder bildberättelsen.

Upplägg:

Dag 1: I en relativt liten grupp på max 6 deltagare inleder vi första dagen med strukturerade fotoövningar enligt kursupplägget Linjespel. Idén är att förankra tänk, resonemang och genomförande av kreativ bildkomposition som inför följande dagar förhoppningsvis inspirerar och vidgar dynamiken i ert bildberättande.

Dag två startar med genomgång av ert reportage som i år handlar om att fotografera Skansen med miljöer, människor, historia, djur, och övrigt utbud efter hur du tycker och vill förmedla till andra. Vi förbereder ett antal individuella bildrubriker gemensamt till grund för ert reportage. Jag kommer att visa utskrivna fotografier som är relaterade till temat och peka på hur jag resonerar och fotograferar för att uppnå detaljer och helhet. Vad som kan göra skillnad och vilken typ av fällor som går lättare att undvika om du känner till i förväg.

Tillsammans använder vi resten av dagen till att öva och praktisera på uppgifter som gagnar våra bildrubriker. Vi drar runt tillsammans och jag visar med min kamera hur jag skulle förhålla mig med alternativa associationer och kameravinklar med komposition och en del kamerateknik.

Dag 3. Ägnar vi hela dagen åt reportaget på skansen och jag finns med i bakgrunden. Över lunchen får vi möjlighet att ventilera bild-frågor och bistå handledning på sådant som ni vill ha hjälp med.

Dag 4: Får ni förmiddagen till att sätta samman reportaget med numrerad bildordning från 1-7 på ett USB-minne eller motsvarande för utskrift i A4 medan vi Lunchar. Därefter Redovisning med bildanalys och diskussion kring hur era bilder håller var för sig och som helhet. Signering av kursintyg samt slut för workshopen senast 15:30

Läs här hur deltagare uppfattat de olika kursprogrammen Spontana kommentarer från kursdeltagare…

Programmet för de här 4 dagarna är fördelade enligt nedan.

Klicka på respektive kurs nedan för att läsa mer ingående om programmet

Dag 1. Linjespel bilder som lockar ögat
Dag 2-3 Reportagefoto (Upplägg är anpassad som höstlovskurs)
Dag 4.  Redovisning av reportaget med printade A4 storlek. Bildanalys och diskussion kring din berättelse med bilderna var för sig och som helhet.

(Bra förkunskaper är Grundkurs eller motsvarande men inget krav.)

Tider 9:30-15:30 (lunch 12-13)
Antal deltagare max 6
Minimum 3 deltagare för start
Kursavgift: 6900 5900 kr. (Ord. pris kurserna var för sig 11390 kr.) moms tillkommer för företags fakturering
Inkluderat i kursavgiften 2020 Printerutskrifter A4. Exkluderat kursavgiften Inträdet på Skansen 2 dgr, Resor med SL samt övrig förtäring då vi fikar och lunchar på restaurang.

Ser fram mot några härligt spännande fotodagar tillsammans med er!

Fotograf Marcus Johansson

Obs klä er bekvämt och varmt så att ni kan röra er och ligga på marken om kreativiteten påkallar det. Svårt att ta in info och behålla gott tålamod om ni fryser. Dåligt väder är lika med bra förutsättningar för den sanna fotografen J

Årets reportage som äger rum på Skansen i Stockholm har väldiga möjligheter med fantastiska motivgrupper och inriktningar. Här följer några bildrubriker som exempel på reportageteman nedan. (Samtliga fotografier är tagna på Skansen)