Icepic Fotograf Marcus Johansson

Fotokurs Kvalitativ bilddokumentation

[nggallery id=84].

 

Förord

Bilden i vår dagliga kommunikation blir allt viktigare. Kvaliteten speglar så mycket mer än bara innehållet i det avbildade motivet. I det undermedvetna läser vi annonsörens ansikte utåt genom bilden dvs. företagets resurser, kunskapsnivå, seriositet och ambition.

Bättre bilder

Hög bildkvalitet kännetecknas av att de är rätt exponerade i god komposition. Fotografens kunskap avgör hur bra verkligheten återspeglas och belyser syftet så att vem som helst begriper vad dom läser av i bilden.

Exempel på en dålig bild är att vi reagerar negativt när vi ser på den. Exempel på en hygglig bild är att vi inte reagerar alls. De vanligaste kännetecknen på en dålig bild är obalans i komposition, sned, för mörk, för ljus, färgstick, platt och tråkig och att den helt enkelt inte blev som den var tänkt.

 

Innehåll

  • Använda kamerans fulla potential tekniskt och få ut högsta bildkvalitet utifrån ert användningsområde och hur bilden slutligen presenteras.
  • Komponera dina bilder så att betraktaren förstår och kan relatera till vad som är väsentligt och sammanhängande utan att behöva tänka efter.
  • Återspegla färger korrekt
  • Fotografera med och utan stativ efter behov och kvalitetsmedvetenhet
  • Ljussättning och blixt
  • Skillnad mellan huvudmotiv och blickpunkt och att använda sig av flera motiv i samma bild.
  • Negativ eller positiv bildriktning avgör hur helheten tolkas
  • Använd horisontlinjen kreativt för att skapa mer djup och betraktar intresse.
  • Särskilda fotokunskaper som lyfter ert motivområde
  • Bildanalys av komposition, innehåll, syfte och budskap. Hur hjärnan läser och tolkar samt genom vilka kunskaper och kamerainställningar som bilden kan förbättras.

 

Målet med kursen

Du ökar din förmåga att se motiv och ta ut alternativa kameravinklar. Du blir mer medveten om hur man flätar samman ingredienserna till en mer informativ bild. Du kan enklare separera detaljer från miljöer så att de framträder var för sig i syfte att renodla eller skapa ett samanhang som förtydligar det slutliga budskapet. Du lär dig strategiska och filosofiska strukturer som hjälper ditt tänk och praktik som genererar större valmöjlighet och rikare bildspråk.

 

Kunskapsnivån på ovanstående regleras efter era behov och förkunskaper. Upplägget kan anpassas från nybörjare till fullblodsproffs som behöver förädla och möjligen variera sitt bildspråk mer medvetet.
Den här kursen kan genomföras som föreläsning med kompendier och relaterad bildvisning med frågeställningar och diskussion. Den kan även göras som fotokurs där vi möts i teorisalen under ett förutbestämt antal sammankomster. Eller som en renodlad workshop där alla får sätta tänderna i autentiska fotoövningar för att förankra kunskaperna praktiskt.

Kontakta mig med era behov så hjälper jag till med förslag som sig bäst utifrån er situation! Kursen kan genomföras hos er eller på valfri plats.

Bakgrund

Min ambition i yrket sedan 1997 är att alltid få ut det mesta och bästa av en fotografisk uppgift.

Jag fotograferar brett från Arkitektur och Reklam till Mode och Tung Industri. Utöver uppdrag föreläser och undervisar jag i ämnet för både nybörjare och proffs, bl.a. på Folkuniversitetet. På förfrågan bedömer jag fototävlingar med  juryuppdrag.

Sedan 2008 leder jag årligen fotoworkshops utomlands i storstäder som tex. Paris, New York, Berlin och Barcelona. Alla  fotokurser består av genomtänkta och beprövade övningar formade efter en pedagogisk struktur så att ni förstår och lär in på ett roligt och intressant sätt. Kunskap är lika med fotoglädje!

En kommentar

Kommentar

Fält markerade med * är obligatoriska.