Istanbul Street, Pree-Street & Night-street

Istanbul Street Photography & Cityscapes 

Istanbul har en spännvidd som bjuder något alldeles extra för oss som älskar att upptäcka och fotografera urbana miljöer! Kontrasternas stad är liksom tvådelad där den ena delen känns som att åka tidsmaskin tillbaka till 50-talet medan andra sidan Bosporen har ett modernarnare utsnitt.

Jag har varit här ett antal gånger både i vinter- och sommartid och kan lätt konstatera att hit kan man åka när helst andan faller på. Vi kommer ta del av det staden bjuder med människor, marknader, god mat, häftiga stämningar, spännande historisk arkitektur samt kultur som bländar och häpnar.

Mitt nya ord Pre-street är egentligen cityscapes men med tänk som ligger till grund för att skapa fränt gatufoto. Alla ni som tagit fasta på det myntande uttrycket “If your pictures aren´t good enough – You aren´t close enough” Har kanske insett att det inte räcker med att våga komma nära främmande människor med din kamera. Visst är det kul när man vågar och visst känner man sig modig och duktig. Men det är som sagt stor skillnad på att ha roligt på fältet och något helt annat då vi betraktar resultaten i syfte att vaska fram bilder för att dela med andra. Vad jag menar är att låt fotoglädjen vara just fotoglädje i stundens hetta och låt glädjen med att publicera och visa för andra vara en egen division då vi synar bilder med mer nyanserade kritiska ögon. Vilket lär oss om vad vi borde tänkt på eller gjort annorlunda då situationen var skarp vid fotograferingsögonblicket. Detta resonemang är grunden för vårt gemensamma fotoäventyr. Jag kommer att guida och påpeka vad jag ser och tror att ni kan ha nytta av både i förberedande syfte och i realtid då vi fotograferar. Och naturligtvis pausar vi lite här o var på mysiga ställen över en Chai-te, äkta turkiskt kaffe eller vad helst vi är sugna på. Surret kring våra upplevelser brukar inte låta vänta på sig och det är alltid roligt att ventilera och analysera vår bildskörd med känslor och fototeknik.

Räkna med långa dagar. Jag brukar begränsa själva kurstiden till vad som är rimligt och därefter är det fritt fram att dra sig tillbaka eller vara med på resten av kvällen. Vårt underliggande bild koncept går ut på att göra en sammanhängande bildberättelse av hur du vill förmedla Ditt Istanbul till andra. Instruktioner med resonemang och bildrubriker får ni på plats. Vi kommer också att ge oss in på att fotografera Night-Street. Ett uttryck som jag myntade då kamerornas ISO kapacitet var begränsat till 1600. -Vilket ledde till att jag utvecklade olika tekniker för gatufoto i nattljus med långa slutartider. Kan ju bara tillägga att Istanbul i nattljus är sagolikt spännande med den ursprungliga gatubelysningen som kastar mystiska skuggor.

Planerade resor som startar med minimum 4 deltagare. Preliminär boka så fort du kan. Ingen bokningsavgift. Betalning sker i samband med startklar resa. (Se bilder från tidigare resor längst ner på sidan!)

Kursdatum: 27-30 Okt 2021 och även planerad till 12-15 Jan 2022.
Kursavgift: 6900 kr. Resor, boende, förtäring, inträden är exkluderat.
Antal deltagare max 6 min 4

17/6-21 Information om Covidläget: Jag har pratat med Erkan i Istanbul som jag känner från vårt hotell där. Han säger att det inte råder någon Karantän men att man behöver visa upp ett negativ covid-test vid incheckning. Nesli från Turkiet har gjort några kurser med mig här i Sverige bekräftar detsamma. Och Jag har även kollat med Resebyrån och turkiska ambassaden för ytterligare bekräftelse. //Marcus

Flygresa Arlanda – Istanbul t/r med vårt tilltänkta hotell ca 6200 kr med singelrum. Så kommer min bokning att se ut Tis 26/10-Mån 1/11! 

Boka preliminärt med mejl till marcus@icepic.se

Rent konkret så brukar det fungera så här: Vi bor på samma hotell och ägnar våra dagar åt fotografering även efter kurstid fast mer avslappnat och för den som önskar såklart. Jag brukar presentera lite olika förslag som jag tycker passar in med besök av barer restauranger med nattfotografering och annat skoj! Låt mig veta när vi vill boka så hjälper jag gärna till med flyg och hotell. Många har varit med på mina workshops genom åren och väldigt många kommer tillbaka 🙂 //Marcus

Dag 1 – Samling och genomgång på hotellets restaurang och takbar kl. 19-21.

Dag 2 Tidig hotellfrukost och kursstart 09:00. Ni får en storyboard samt motivbank som hjälper er komma igång från första stund. Underlaget kommer ni att ha till hands för att kunna konsultera och stämma av samt analysera under hela workshopen.

Dag 3 – Startar vi tidigt med morgonljus till stadens uppvaknande Därefter pausar vi för en kaffe eller frukost.
Dag 4 –  Startar vi med genomgång av gjorda bilder på er medhavda skärm. över frukost fram till kl 10. Kursen slutar kl. 17:00 Men som vanligt kan det hända mer spännande saker för den som vill hänga med mig utöver kurstiden!
Det kommer bli långa dagar och jag har olika turer med miljöer och sevärdheter som jag anpassar efter väder och vind så vi får ut det bästa och mesta möjliga ur varje fotopass. Vi rör oss till fots och reser med tunnelbana/spårvagn och eventuellt Taxi där transportsträckor annars tar onödig energi.  Vi har naturligtvis möjlighet att besöka Haga Sofia, Blå Moskén, och alla andra historiska byggnader och platser. Vi diskuterar i gruppen vad vi önskar göra utöver kursen med hänsyn till tid och ork för eventuellt långa köer och liknande.

  • – Onsdag kväll Startar från hotellets takterrass. Vi ställer upp alla frågor kring gatufoto, diskuterar och ger er goda råd som gör det enklare att våga mera. Därefter mjukstartar vi nästa dag med grunderna för vad som sedan skall bygga snygga och spännande bilder med början runt och i The Grand Bazaar. Vi vistas i spännande platser som jag själv gillar och delar med mig av mitt sätt att fotografera och se på motiven. Det blir en del sköna pauser för turkiskt Te eller annat på mysiga ställen där vi kan ventilera våra bilder och dela med oss av erfarenheterna. Mitt på dagen äter vi såklart lunch också! Kurstiden slutar ca 17:00 medan kvällen har mer att bjuda för den som önskar vara med såklart.
  • – Följande dag startar som föregående dag. Det här passet använder vi inledningsvis med att gå loss på gårdagens kunskaper och förvalta pundet med lite mer avslappnad stil och en smula perspektiv. Här står det fritt att använda mig som bollplank och hjälp kring era egna fotoidéer! Jag tänker mig de mer genuina gamla Istanbul som i min mening är helt fantastiskt med miljöer och vänliga människor en mix av gamla slitna hus tillsammans med enstaka nya i kuperad terräng går det bara inte att hejda sig från att bli fotografiskt förälskad!

Antalet deltagarplatser är begränsat. Så skynda med att preliminärboka för en unik fotoupplevelse! Vårt hotell är perfekt beläget geografiskt och riktigt mysigt. Mejla mig för mer detaljerad information som rör boende och resa m.m.

Välkommen Fotograf Marcus Johansson (icepic)

We will spend A full day together in this dynamic city. Shooting exiting images of local characters in interesting environments. Catching everyday life along with details in both day and -nightlight. Create emotions and movements both sharp and unsharp. Work careful and patiently with composition to set that final feeling to what you like to express! Together we vill set upp a storyboard plan for the images that we can control and even the spontaneous ones.

Total Price: 6900 Sek, per person for the Photo workshop only. Everything else is excluded such as Traveling, Hotel, Food etc..
Maximum Number of Participants: 6

Complete your booking: Mail your name and adress to marcus@icepic.se and I will return your confirmation.

Some background:
I´m a full time professional photographer here in Stockholm sins 25 years. I´ve been shooting Street sins 1982 and most recently in New York (September 2016) Before that i have had similar workshops sins 2008 in Paris, London, Berlin, Istanbul, Barcelona, Hong Kong, New York and of course Stockholm sins 2001 where i also teach photography in different levels at The Folk university.

Program:

Sunday Jan 1. Starting at 11:00 am. Finish at 8:00 pm.
We will get together over a Coffee and go through everything in our program for the day including camera settings.
To our help we will right down a small storyboard for your potential images to do. Lunchbreak around 1-2 pm.  At the end of the day we will do the Nightstreet session and finally  break for Analyze and Professional feedback in a nice bar or Café where we can expect some refreshing drinks and discus one another images. Bring your own laptop or similar screen for displaying your pictures.

The course will start from Mimar Kemalettin Mah. Darkhill Hotel No: 19, Mimar Kemalettin, Koca Ragıppaşa Cd, 34130 Fatih/İstanbul, Türkiye

Except for your camera gear (my suggestion: Allround zoom approximately 18-120 mm or the lens that you prefer to use and a light sensitive lens for the night shooting) you will also need a laptop or similar item to display your images on.

Expected expenses during the course days could be Local city transportation, Restaurant visit, and anything else that will make you feel good and get you thru the days.

Complete your booking: Mail your name and adress to marcus@icepic.se and I will return your confirmation.

Let me show you some images from my last shooting in Istanbul!