Icepic Fotograf Marcus Johansson

Fotokurs på Skansen med professionell fotograf

icepic fotokurser 20 år 2021

Skansen är fantastiskt!

Roger från Bjästa gjorde kursen senast med mig och vi ägnade en hel dag åt att fotografera av alla möjliga olika bildmotiv som parken bjuder på. Kontentan var att komponerar om och om igen så att bilder blev visuellt intressanta. Vi Plåtade modeller i 30-tals kläder med accessoarer. Vi fotograferade byggnader och affärer, Hantverk och gamla gårdar med arkitektur och djur. Vi lunchade på en rastplats och surrade foto med tänk och resonemang. Sen avslutade vi dagen med bildanalys och konstruktiv feedback genom hans medhavda Laptop. Vi fick en fantastisk härlig dag med mycket kunskap i fotografering. Tack för den här gången Roger //Marcus

Tack själv, nu har jag landat hemma. Jag har lärt mig massor.” Vi ses /Roger

Skansens utbud kan jämföras med mycket av det vi tycker om att fotografera och dokumentera i vardagsliv och fritid. Fördelen då det kommer till att lära från en kurs är att vi vet i förväg på ett ungefär vilka motivgruppers som vi kan förvänta oss. Skansen är för många bekant sedan tidigare men har du någon gång besökt parken i syfte att göra riktigt bra bilder? Jämför jag med kursdeltagare som nu nyligen i Paris där två av deltagarna besökte staden för första gången är det lätt hänt att intrycken blir så starka och inspirationen så stor att kursens fotoövningar och information hamnar en smula i bakgrunden. Min poäng är att jämför dina bilder från en plats du besökt för första gången och bilder från mer bekanta områden så kan du säkert konstatera att -visst, du var där och gjorde fina minnesbilder men blev det bra fotografier?

Vid det här laget kan jag parken ganska bra men tycker det är lika roligt inför varje besök därför att teman skiftar med årstider och du vet att du alltid kommer att bli överraskad bildmässigt! Fördelen med att jag kan parken gör att jag kan se och hjälpa dig göra bättre bilder med vad du än företar dig i både fria och fasta fotoövningar.

Vad är då en bra och kvalitativ bild?

Bra bilder engagerar utomstående betraktare. Vänner och familj räknas som bundsförvanter och gills därför inte :) Men du märker när de på allvar menar att dina bilder är intressanta! En kvalitativ bild håller god balans i komposition, är rätt exponerad, och har ett meningsfullt innehåll.

Dessa ingredienser blir ryggraden för vår fotografering under dagen. Kunskapsnivån anpassas till dina förkunskaper och jag ser och förstår ganska så omedelbart vilken nivå som lämpar sig så att det blir roligt och utmanande!

Ps. Är du väldigt duktig eller yrkesfotograf så gör vi kursen till ett spännande reportage med krav på genomgående kreativt bildspråk som exempel!

Kunskapsrubriker lite mer uppställda:

  • Motivens placering i bildrummet (inom det rektangulära bildformatet) är avgörande viktigt
  • Bildriktning hjälper oss förstå innehåll och gör bilden mer lättläst
  • Skapa visuell attraktion med linjespel och djupledskomposition
  • Grundläggande kompositionsregler hjälper dig fördela motiven balanserat
  • Positiva och negativa blickpunkter – blickfång skapar intresse eller att vi förkastar bilden
  • Kreativa kameravinklar hjälper dig förstå hur du ser på motivet och hur kameran översätter
  • Metodisk och strukturerad fotografering hjälper dig förstå motivet och därmed skapa tydligare bilder
  • Analytiska frågeställningar som guidar din utveckling vidare

Den 17/11-2020 Gjorde jag kursen med Karina som har gjort 7 workshops med mig de senaste 3 åren varav 2 fotoresor. Hennes akilleshäl är att hon skyndar lite för mycket till nästa motiv när hon fotograferar. Så gemensamt bestämde vi oss för att fotografera mer långsamt och medvetet för att på så sätt höja bildkvalitet och bildspråk. Med tre huvudrubriker som Glashyttan med action, hantverk och produktbilder – Vybilder med gamla hus och gårdar där även människor och detaljer ingick. Samt eventuella bonusmotiv av djur och porträtt av skansens statister.

Med kreativ syn och en smula fantasi gjorde jag det här bilden av en jätte-sköldpadda som egentligen är en komule :)

Workshopen bokas med ett överenskommet datum som kan vara när som helst under året då Skansen är öppet 365 dagar. Vill ni göra kursen med vänner eller familj så går det utmärkt.

Kursdatum: Boka valfri dag

Kursen kunskapsnivå anpassas till era förkunskaper!

Tider 10-15:30 (lunch 12-13)

  • Kursavgift: 3300 kr. Ta med ett barn upp till 19 år på köpet!
  • Pris för två vuxna + barn 4800 kr.
Ge bort en heldagskurs på Skansen med presentkort!


Kostnader utöver kursavgiften:  Inträde samt ev. resa T/R Skansen, Mat o fika som förtärs på servering eller om ni tar med matsäck beroende på årstid och väder.

Läs här hur deltagare uppfattat de olika kursprogrammen Spontana kommentarer från kursdeltagare…

Fotograf Marcus Johansson

Obs klä er bekvämt och varmt så att ni kan röra er och ligga på marken om kreativiteten påkallar det. Svårt att ta in info och behålla gott tålamod om ni fryser.