Icepic Fotograf Marcus Johansson

Bildjakt Nya bildmotiv

  • Tema: Färgbilder
  • Kunskapsnivå: Nybörjare – Entusiast
  • Effektiv fotografering 20-40 övningstimmar
  • Pris 495 kr.
  • Telefonhandledning 495 kr.
  • Bildanalys 495 kr.

Vill du lära dig se och fotografera på nya sätt?

Efter att jag under 10 år har skrivit fotokurser för Folkuniversitet skapade jag denna självständiga distanskurs med fotoövningar som tar dig bort från gamla invanda rutiner. Med tänk och resonemang följer du instruktionerna och genomför uppgifterna. ”Bildjakt nya bildmotiv” kan du göra hur många gånger som helst med varierande utmaningar. Gör kursen tillsammans med några vänner så har ni många roliga aktiva timmar tillsammans och kan jämföra och diskutera bildresultaten sinsemellan!

Fotoövningar med motiv som du själv inte valt gör att vi skärper oss för att lösa uppgiften. Fördelen kan frigöra oss från styrande förväntningar och associationsmönster.

Teman och instruktioner är enkla och tanken är att du skall fotografera med ett lekande och nyfiket sinne. Instruktionerna guidar dig i en särskild riktning och du fotograferar därefter fri fån krävande måsten och emotionella förhållningssätt. Fri i sinnet upptäcker du nya världar av motiv och sätt att fotografera på.

Med ett antal bilder från övningen digitalt eller utskrivna på papper backar vi tillbaka och kan genom instruktionerna analysera vad resultatet blev genom uppställda frågeställningar som belyser kameravinklar och bildkomposition samt eventuell exponeringsteknik som i sådana fall är presenterad som ett tillval för er med ambition men inget måste.

Bilder av hög kvalitet. Vad är ett bra fotografi?

Den oändliga frågan som alla återkommer till och svaret är för det mesta att det ligger hos betraktaren att avgöra. Och visst är det väl så men gör du en fotokurs så handlar det inte längre om vad vi tycker utan vad vi faktiskt kan bli bättre på. Ditt fotografi uppbyggd av kunskap når fram till fler varierande betraktare som önskar tolka ditt bildspråk med uttryck och berättelse. Om vi försöker oss på ett enkelt exempel: Du finner en tennisboll på marken som du för uppgiftens skull fotograferar. Du fotograferar bollen som du först fann den och utan ansträngning gör du bilden ståendes med raka ben och kameran riktad ner mot boll och mark. Du fortsätter sedan med nästa bild där du zoomar in med objektivet eller böjer dig närmare för att göra bollen mer påtaglig. Ingen av bilderna blir särskilt visuellt intressanta. Du funderar en stund och kommer fram till att det trots allt bara är en tennisboll och vad mer kan man förvänta sig? Kursens resonemang och utgångspunkt blir att du genomför fotograferingen med instruktioner och engagemang som leder till att du vill förstora den färdiga bilden av tennisbollen och hänga den inramad på väggen där hemma! (Med rätt kameravinkel och rätt tänk kring ljus och skuggor skapar du dynamik med bildkomposition och tydlig bildriktning. Tennisbollen blir på så vis sekundär och får en mindre betydande roll. Du har därmed gjort ett fotografi som tilltalar ögat oavsett vad huvudmotivet består av.)

Fotoövningen kan börja...

Tillbaka Här finns även tillval som fotohandledning och bildanalys för den som vill ta detta längre.

Köp kursen med ett mejl till marcus@icepic.se så returneras en bekräftelse med kontonummer följt av kursdokumenten.