Icepic Fotograf Marcus Johansson

Svartvit foto-workshop Tallinn

4 dagar med professionell fotograf.

24-28 November 2022 Stockholm – Tallinn

Preliminärboka snarast då konferens, hytter och hotellrum behöver bokas ganska långt i förväg.

En lång fulladdad foto-weekend med inriktning på Svartvit fotografering och bildbehandling.

Nyligen hemkommen från en identisk research resa förra veckan stod det klart att det här är perfekt för en renodlad fotoresa med inriktning på kunskap och fotoglädje.

Svartvit fotografering är ett sätt att renodla från överflödig information. Det dämpar också vår önskan om att tidsbestämma bilden och låta betraktelsen bli något mer tidlös. Vilket i sin tur frigör ovidkommande energi som istället kan riktas till bildens budskap eller väsentligheter. En svartvit bild ställer högre krav på betraktarens engagemang och intresse för motivet. Medan t ex tråkig färg kan medföra att man blir direkt ointresserad. Klicka upp bilderna för att se 100 %

Hansa staden Tallinn (Old Town) är en häftig dynamisk stad med spännande gator och hus i gammal stil och väldigt varierande mellan äldre och renoverat enligt ursprung. Backar, gränder och kullerstensgator möter upp med tornhus, timmerbalkar och fasader i oändligt olika former. Stil och färgteman skapar läckra övergångar för svartvit fotografering. Människor i medeltida kläder och som rör sig runt olika ställen runt restauranger och pubar.

Allt som allt bli detta en genomtänkt fotoresa med lugn och ro för själen i hög trivselfaktor. Vi lägger vår energi på fotografering och bildbehandling. Badar i hotellets häftigt spa-pool och socialiserar tillsammans över måltider och en och annan pausdrink på fräna ställen och på hotellet. Jag kommer även att boka bord på en restaurang med superb italiensk mat som ger smaklökarna ett lyft!

Läs deltagarkommentarer från andra fotoresor och kurser.

Kursavgift per person: 9850 kr. Preliminärboka nu marcus@icepic.se – Enligt Tallink behöver jag boka hytter och hotell senast sista September för att detta skall bli möjligt. Betalning sker i samband med startklar kurs med minimum 5 deltagare eller max 8. Status meddelas via mejl. Moms tillkommer för företagsfakturering.

Följande är inkluderat i avgiften: Kryssning Värtahamnen-Tallinn T/R. Singelhytt med fönster mot havet. Matkuponger för Ala carte 2 x 420 kr. Frukost 2 x 178 kr. Konferensrum på båten på dit och hemresa 2 x 3 tim. Kaffe o smörgåsar. Singelrum standard på hotellet två nätter. Workshop rum för bildbehandling 5 tim.

Kostnader utöver kursavgiften: Övrig mat och dryck. Resa till Värtahamnen T/R. Eventuell extra bad eller SPA-behandling på hotellet.

Utrustning som ni behöver ta med är Kamera (mobil funkar) Laptop med Camera Raw Adobe. Tänk på att ha gott om minne och kanske extra kamera batteri. Laddare och nödvändiga sladdar. Usb-sticka kan vara användbart för redovisning på söndagen så vi slipper skifta datorer. Bekväma kläder för alla typer av väder och glöm inte badbyxor. Pass för in och utresa. Sist men inte minst ett gott humör :)

Kursinnehåll Fredag – Stadsmotiv:

Program innehåll:

 • Nyttja motivets riktning och energi – Bildriktning
 • Tredjedelsregeln – Gyllene snittet kompositionsregler 
 • Förgrund – Mellan och Bakgrund till din hjälp
 • Bildlinjers olika karaktärer 
 • Omvandla bildmotiv till grafisk form
 • Balansera motivelementens storlek och följdordning
 • Använda ljus och skuggor som bildelement och grafisk form
 • Se bildrummet i djupled
 • Använda kameravinklar som förstärker visuell kraft

Kursinnehåll Lördag: – Bildbehandling

 • Svartvit bildstil och hur färg påverkar gråskalan
 • Vi prövar om bilden kan vinna på att beskäras, rätas upp i horisont alternativt lutas.
 • Metodiskt arbetsflöde genom hela framkallningsprocessen.
 • Vi ser till hur justering påverkar bilden i stunden och inför kommande steg.
 • Lokala förbättringar och vilka verktyg som hjälper oss med det.
 • Finjusteringar med ljus och kontraster övergripande och lokalt.
 • Svart och vitpunkt är gråskalans ryggrad.
 • Polarisering av motivet på alternativa sätt.
 • Skärpa och textur
 • Brusreducering och interpolering
 • Färdigställa bilden för webb och utskrift.

Tider och plan:

Torsdag: 15:00 Samling i terminalhallen Värtahamnen

16:00 Konferens ombord med genomgång av program och upplägg över kaffe och smörgås.

17:00 Visning av svartvita bilder med bakomliggande tänk och resonemang ur min portfolio. Under bildvisningen ventilerar vi frågor och eventuella önskemål kring fotografering och bildbehandling samt sätter fingret på allt sådant som kan vara användbart för kommande dagar.

20:00 Gemensam middag i någon av restaurangerna med massor av fotosurr! Det är även roligt att fotografera mat och dryck. Jag tipsar gärna om vad som gör skillnad i tänk och genomförande.

22:00 har jag för mig – Showen på scen håller mycket hög klass och är klart rolig att fotografera för den som vill praktisera fotografering i scensljus! Även här tipsar jag gärna om exponering och tänk.

Fredag: Landstigning och gemensam promenad till Hotellet ca: 10 min. Incheckning och samling i lobbyn för gemensam promenad till Gamla stan ca 10 min. Vi tar oss runt med kamerorna högt hållna. Jag visar och delar med mig av tänk kring stadsmotiv med komposition och exponering samt hur jag ser och finner ut mina motiv.

Vi ägnar hela dagen åt fotografering och tar regelbundna pauser på någon trevlig Pub.

18:00 Fritt arbete eller relax på hotellets Spa.

Lördag: Hotellfrukost fram till Kl. 10:00

10:30 -15:30 Workshop i Camera Raw – Photoshop. Svartvit bildbehandling med metodiskt arbetsflöde.

17:00 Relax på Spa avdelningen med bastu och bad för den som vill.

19:30 Middag på Italiensk restaurang

Söndag: Spendera dagen som ni vill eller häng med mig och plåta.

16-19:00 Bildanalys och feedback av er utvalda bilder ombord på färjan.

20:00 Middag och fri kväll enlig våra önskemål

Måndag: Ankommer Värtahamnen 10:30 Slut för denna gång.

Bilder från liknande resor till Tallinn