Unika fotografier till salu Fotokonst

icepic – Fotograf Marcus Johansson

Här visar jag unika fotografier och berättar hur de blev till.

NYPD-Moment 8684/18

Gatufoto New York

Den här bilden blev mycket uppmärksammad under min utställning på Österlen i Påsk och även på senaste fotomässan i Älvsjö. Den visades proffsigt inramad i storlek 75×105 cm. Pris 20900 kr. inramad shadowbox. Upplaga till salu nr 1/11

Jag drev omkring med kameran runt Ground Zero denna förmiddag och väntade in en modell för plåtning. Det visade sig vara en dag till minne för 11 Sep. Mycket poliser i uniform från olika delar inom kåren och landet var på plats. Min modell var sen så jag fördrev tiden till att se om jag kunde fånga något fränt gatufoto, när den här Polisen i bild med pickan på höften och kamera i handen försökte sig på att göra en bild av den kvinnliga kollegan på häst. Men fick tvärnobben som synes. Jag däremot lyckade fånga detta ögonblick på bild. En av de där 10 poängarna som jag med eftertanke gladeligen skulle satt mig på planet åkt till New York gjort bilden och vänt hem direkt och det skulle ha varit värt det alla dagar i veckan 🙂 Bilden fick därmed titeln NYPD-Moment. Bli först med att äga detta unika gatufoto signerat original nr. 1 av 11 totalt.

Walk by 8282/12

Gatufoto New York

Då och då hittar jag locations som jag återkommer till på varje besök. På precis den här platsen på Manhattan placerar jag mig med en kaffe i ena handen och kameran i den andra. Platsen med omkring liggande miljö representerar själen i med vad jag tycker andas Midtown. Scenen med inramningen framför mig är klart och ibland vill sig även ljuset. Bara att invänta vad den kan tänkas erbjuda för fyllning denna gång? Att bara sitta där timme efter timme och betrakta alla dessa karaktärer som är på väg till sina arbeten med dagliga rutiner är magiskt och ger en nästan utomjordlig känsla. Alla andra är upptagna med sina liv och där sitter jag och betraktar detta pågående och upprepande mönster. Det ger mig perspektiv och just där och då känner jag mig väldigt privilegierad. Tills jag inser att jag själv har tömt kontot för att kunna genomföra detta. Många bilder har det blivit från denna punkt. Men så en morgon sitter den där bilden som sopar mattan med alla tidigare. Ett foto där det mesta stämmer. Morgonrusning med Manhattan-stämning – Klassiskt NYC-miljö – Storstadspuls i Statisk mekanisk spontanitet sammantaget i ett estetiskt utförande. Nära fullträff som därmed ger en viktig ton av trovärdighet! Signerad upplaga 1/11 Foto-original 14400 Sek. Inramning/Montering tillkommer

Strandpromenad 1203/15

Fotokonst Österlen

Österlen är en pärla som jag gärna vistas på. Inspiration kommer och går och den här gången var jag rätt less på det mesta av motivgrupper och bestämde mig en dag på stranden i regnet för att försöka skildra känslan och stämningen med min närvaro där denna förmiddag. Bildidén kom inte precis till mig där och då utan kommer från gatufotograferingen med skor som tagit olika former i urbana miljöer. Här ger jag mig dock på att fotografera min egen sko längs promenaden och samtidigt skapa närvaro och kontakt med miljö och väder i en balanserad komposition. Signerad upplaga 1/11 Foto-original 14400 Sek. Inramning/Montering tillkommer.

Gatufoto Vietnam

Tintin i Vietnam 9117/17

Efter många år bakom kameran bland världens metropoler på temat Street Photography är det helt fascinerande och otroligt att jag fortfarande reagerar som ett barn som besöker tivoli för första gången. Jag befinner mig i Hanoi i Norra Vietnam en sen eftermiddag efter att mörkret nyligen lagt sig tillsamman med ett evigt regnande som aldrig vill ge sig.

Under närmare 4 veckor rörde jag mig i centrala Hanoi för att hitta in i deras kultur och beteendemönster. Vid ett tillfälle visade jag mina gatubilder för en guide som delat med sig av sin personliga historia om hur det var att växa upp  i staden. Mycket intressant då han verkligen bjöd på sig själv. Hans spontana utrop och respons var att jag verkligen lyckats fånga själen av Hanois hjärta och bad att få ta del av fler kommande bilder! Signerad upplaga 1/11 Foto-original 14400 Sek. Inramning/Montering tillkommer (ca 6000 kr.)

Stockholm – Underground 4458/18

Gatufoto Stockholm

I mitten och slutet av 70-talet var det skateboard som gällde. Gallerian var platsen där alla Skateare hängde. En otroligt häftig tid med många starka minnen. Under vinterhalvåret var det dock si och så med att åka i Galleria gången som då inte var inbyggd. Och en av det bättre alternativen var då relativt nybyggda T-bane stationen Rådhuset med sitt jämna och fina stengolv som underlag. Jag har som regel sällan anledning att åka till just den stationen men när jag gör det som nu senast i September 2017 Sköljer nostalgin över mig med känslor och minnen från skateboard-tiden. Bortsett från denna nostalgi som startade mitt fototänk är jag som bekant alltid intresserad av byggnadsverk och så även för denna station med sitt linjespel. Jag leker lite med tanken om vad jag skulle åstadkomma just där och då på väg ner för rulltrappan? Testar några skott och inser att det liksom inte räcker till med de krav som jag numera ställer på mig själv.
Kommer ner på plattformen och möter ett tåg som precis avgår, inser att det dröjer en stund till nästa och vänder istället om för att återgå till den där känslan som infann sig på väg ner för rulltrappan. Plockar upp den på nytt och ser med ens vad jag nog skulle kunna åstadkomma och samtidigt ta hjälp av resenärer på väg som får fungera som statister med sin närvaro och skapa verklig funktionalitet med fördjupade linjer! Signerad upplaga 1/11 Foto-original 14400 Sek. Inramning/Montering tillkommer

Originalidé Marcus Johansson – icepic

En bildidé som föddes runt 2009. Jag var nog inte säker på om den skulle kunna genomföras men det skadade inte att fråga runt när tillfälle bjöds.
Som liten grabb åkte jag skateboard i Gallerian i Stockholm i slutet av 70-talet. Skateboarden kom genast att bli en symbol för frihet och självständighet helt i linje med surfarna fast på landbacken. Jag har därför kvar kärleken till brädans utveckling och självklart de som åker med stilar och tricks som idag näst intill saknar gränser för vad de kan göra. Till saken hör att jag som gatufotograf alltid fotograferar Skatetare när de dyker upp och ifall de har en skön stil där de lyser självförtroende med ett kroppsspråk som signalerar total kontroll.
Bildidén gick ut på att använda en tjej iklädd höga klackar som är på väg till festen och med full kontroll manövrerar brädan som om inget annat var naturligare!
Jag prövade iden på alla tjejer som jag mötte och några fick för sig att de ville pröva men ingen var i närheten av att leverera faktum är de knappt ens kunde åka med höga klackar och då menar jag inte ens stå still på brädan i svag lutning nedåt och få det att se avspänt ut. Jag började tvivla på att det var möjligt att genomföra så tanken fick läggas åt sidan för en tid.
En dag på Barceloneta i Katalonien plåtade jag en kille i full fart med en motordriven skate som blev väldigt glad över bilderna jag senare mejlade. Vid det här laget hade jag en 3-stegs utveckling (fotokurs) att genomföra till hösten i Barcelona och frågade honom om han kände någon snygg tjej som älskar att posera framför kameran? Vilket han självklart gjorde och förmedlade denna kontakt. Toppen tyckte jag och hon verkade helt rätt för att stå modell för min porträttkurs. Efter jobbet tog vi en fika för att snacka igenom vad vi gjort och hur hon kände och tyckte att det fungerat. Det bara sprudlar energi om henne och jag får reda på att hon Vågsurfar och är duktig på det. – Okej säger jag, Då åker du väl skateboard också påstår jag. Ja, naturligtvis svarar hon! Kan du åka i högklackat hör jag mig själv fråga? -Vet inte svarar hon, häng med mig till bilen så testar vi…
.. Ur bagageluckan plockar hon fram en bräda, Sliter av sig Sneakersen och slänger in dom där bak samtidigt som hon rotar fram ett par högklackade skor som hon får på sig i ett nafs, slänger ner brädan på garage golvet och hoppar på som om inte ägnat en tanke på att det inte skull fungera. Du är anlitad skrattar jag hysteriskt fram och förklarar min bildidé! Signerad upplaga 6/11 Foto-original 27300 Sek.  bildnr: 26786/11  Inramning/Montering tillkommer
Fotograf och originalidé Marcus Johansson photography
Model Edurne Garcia

(Original 5/11 såld 19/5-2020) Hej Marcus, Presenten blev mycket mycket uppskattad. Det var till och med så att tårarna kom. Hon har talat om flera gånger hur glad hon blev. Det är första gången som jag köper konst i den prisklassen, så jag var lite nervös innan, men efter att jag pratat med dig så kändes det helt rätt. (Jag passade på att ringa mellan två möten på jobbet, så jag var lite stressad.) Hon såg bilden  första gången för två år sedan, då hon var på en trädgårdsmässa i Älvsjö. Efter att ha tröttnat på den, så gick hon in i de andra hallarna och då satt fotografiet där. /Lars

Anonymous-socialising-4484/15

Gatufoto New York

En tidig morgon på Manhattan såg jag de här händerna runt en mobiltelefon sticka ut i solen från ett mörkt hörn i en gränd. Kroppen på personen ser jag när jag närmar mig för att komma åt att göra en bild med kontakt och närvaro. Hon märker mig inte trots att jag är alldeles inpå henne -Alldeles för upptagen med telefonen så som vi är och fungerar i samhället idag. Verka och synliggöra våra händelser utan att själv synas. Fotografiet levereras som signerat original i högsta papperskvalitet i valfri storlek upplaga 1/7 Pris 14400 kr. Ram Shadowbox  samt frakt tillkommer.

Mot skyn 9898/09

Gatufoto New York

Första mötet med de här gigantiska skyskraporna i New York tar verkligen tag i en med hissnande känsla! Jag plåtar mycket arkitektur för stora företag och merparten för att skapa visuellt attraktiva bilder snarare än de mer korrekta. Här på 6:e Av spenderade jag en hel förmiddag då jag insåg att ljus och väder var gynnsamt. Men det saknades något som gjorde att jag återkom till platsen vid fler tillfällen. Rätt var det var såg jag skrämda duvor i flock och gjorde en rad exponeringar med dessa. Nå, de gjorde sig inte som jag hoppats på men däremot fick en bild med bara några duvor mig att önska en bild med endast en fågel på väg mot skyn som såklart också hade kravet på sig att vara rätt placerad gentemot skraporna. Två timmar senare stel och kall i nacken kunde jag nöjt konstatera att en tiopoängare landat på min kamerasensor! Signerad upplaga 6/11 Foto-original i format ca 40×60 cm. 12400 Sek. Inramning/Montering och frakt tillkommer.

Jokkmokkpytt 1026/06

Originalidé Marcus Johansson – icepic

2006 Mitt i natten vaknar jag över en bildidé. Klockan är tre och jag som besatt av tanken och törs inte släppa den för allt i världen för att somna om och riskera att glömma den totalt. Jag hämtar ut all is som finns i frysen och börjar krossa den som för ett fasligt liv sådär mitt i natten och försöker dämpa så gott det går med tjocka handdukar. Jag råddar upp studioljuset i vardagsrummet runt och under soffbordet. Monterar kameran på stativ och börjar pröva ljus sättning. Nöjd och belåten skrider jag till verket. Den mörka glasskivan är perfekt för ändamålet. Det skall komma att dröja hela natten med att göra rent och lägg upp på nytt. Isbitarnas formation tillsamman med misslyckade ägg som inte gör sig då de rinner ut för mycket eller för litet och tappar komposition. Till slut sitter den bild som jag på någon sekund kom att associera till ishotellet och fick därför det självklara namnet Jokkmokkpytt! Signerad upplaga 1/11 Foto-original 14400 Sek. Inramning/Montering tillkommer