Kickoff – Slow Photography på ett Chateau i Bordeaux

Ruin i Bordeaux-distriktet

Slow Photography blir under de här dagarna motsats till den digitala bildens förväntade och många gånger uppmanande snabbhetsflöde.  

Vi installerar oss på ett härligt bonnigt Chateau utanför Bordeaux i södra Frankrike och sänker stads och arbetspulsen till det behagliga tempo som omgivning med miljö bjuder. Med din kamera eller mobil som verktyg siktar vi in oss på livets goda med Landskap – Ljus – Mat & Dryck med tillhörande stämning samt digital bildbehandling för den som önskar.

Några kunskapsrubriker som hjälper oss bli bättre på bild som kommunikation

  • Bildkomposition med grundläggande regler och mer kreativa uttryck
  • Kamerateknik med varierande skärpedjup samt levande bilder med rörelseoskärpa
  • Använda naturligt ljus i olika miljöer och bakgrunder
  • Strukturerat fotograferingsflöde
  • Förberedelser och planering
  • Bildbehandling i Adobe Camera Raw – Photoshop CC med metodiskt arbetsflöde
  • Fotografiskt resonemang och tänk för att skapa bra bildberättelser

Uppställning ovan kan varieras med kunskapsnivåer för allmänt enkelt till avancerade yrkesnivå.

 

Min ambition är att vi skall ha ett skönt tempo med bra flyt under dessa kursdagar så att vi hinner med att förankra och reflektera över det vi åstadkommer.
Fotografering i stort handlar om att ge sig själv och motivet tid. – Tiden det tar för dina ögon att se – Tiden det tar för dig att omvandla det du ser till ett berättande fotografi.

Välkommen till en superhärlig vistelse med det goda livet som tema och fokus på att med enkla medel skapa härliga bildberättelser!

Egen grillad lax m tillbehör

Veckovis är Söndag – Söndag
Pris enligt följande upplägg: 24400 kr. Per person inkluderar del i dubbelrum 7 nätter (Enkelrumstillägg Pris kommer) (Lyxigare dubbelrum högst upp mot tillägg ) All Mat och dryck som vi inhandlar till fotografering och förtäring (alla gemensamma måltider i huset) Hyrd minibuss på plats.
Ingår inte i kursavgiften: Resa t/r Bordeaux flygplats. Kamerautrustning med försäkring. Arrangerad Grillkväll med Vinprovning.
Max antal deltagare 12 beroende på fördelning av rum
Minimum 6 deltagare
Regler för avbokning och återbetalning följer branschpraxis
Preliminärboka med ett mail till marcus@icepic.se
(Workshopens uppgifter och priser kan komma att korrigeras eller uppdateras om förutsättningar ändras och kommer i så fall att ske före bindande bokning)

 

Några  bilder av Chateau Garreau från ägaren:

Utrustning för er med systemkamera: Kamera med följande objektiv- Macro, Socialt – Landskap,  Trebent stativ som är stabilt för din kameratyngd, Laptop för bildbehandling, Minneskort och läsare, Extra kamerabatteri, Laddare. För er som älskar det goda livet och bara vill skapa härliga bilder med mobilkameran så går det utmärkt så länge era ambitioner stannar vid det egna verktyget.

Vinodling Bordeaux

Program i ungefärlig ordning:

Dag 1: Gemensam färd med hyrd minibuss som vi förfogar över under veckan från flygplatsen. Incheckning på era rum. Välkomstdrink samt något att äta. Genomgång av veckan samt förberedande bildspel för måndagens program.

Dag 2: Fotografering av omgivningarna, Landskap med vinodlingar och vyer i tidigt morgonljus. Vi dukar gemensamt upp för frukost.
Genomgång av arbetsflöde i Camera Raw – Fri fotoaktivitet fram till lunch. Gemensam förberedelser av råvaror med att hacka, skära samt duka och lägga upp. Allt skall fotograferas enligt rådande stämning med rörelse och känsla. Bilderna skall förmedla action, doft och smak!
Vi festar loss på matkalaset och tar valfri siesta på några timmar. Förberedelser och genomgång för fotografering av Dryck inför middagen. Landskaps fotografering som på morgonen men i Skymningsljus. Sociala fria kvällsaktiviteter får avrunda måndagen.

Dag 3: Fotografering i tidigt morgonljus i syfte att förbättra måndagens bildidéer där det behövs samt förändra och förädla tidigare bildkompositioner. Frukost. Digital bildbehandling fram till Lunch. Förberedelse för fotografering av Middagen som vi gemensamt tillagar och fotograferar med nyvunna kunskaper från måndagens lunch och sedan förtär som den matfest vi skapat! Kvällen ägnas åt social trivsel enligt vad vi har lust med och tillhörande överraskning.

Dag 4: Fridag med valfri aktivitet eller gemensam tur för de som önskar till Saint Emilion. Kvällspasset går till att färdigställa ett antal bilder för visning med projektor som underlag för diskussion och analys med professionell feedback.

Dag 5: Lägger jag upp ett fotoprogram utifrån vad vi gjort och åstadkommit samt väger in era eventuella önskemål. Enklare lunch på dagen. Grillning 3-rätters med vinprovning till kvällen. (ingår ej i prisexemplet ovan)

Dag 6: Förfina och renodla ett par valfria bildidéer med fotografisk precision i strävan att nå fulländning med Motiv – ljus – Bildkomposition – Uttryck – Stämning och din personliga känsla. Individuell handledning som också kommer att ges efter behov under hela veckan.

Dag 7: Utflykt till Cadillac med marknad. Fotografera Handeln med människor och uttryck – Stämning och detaljer – Färger, Dofter och smaker och allt annat som ingår i vårt tema Det goda livet! Vi äter lunch i Cadillac.  Till kvällen Redovisar ni era bilder från veckan genom projektor och duk. Drinkar och diskussion samt analys med professionell feedback.

Dag 8: Hemfärd

En bra fotograferad bild är den som återspeglar vad du ser och upplever på plats. För detta krävs ingen magi eller särskild kamera. Bara kunskap.

Fotograf Marcus Johansson