Icepic Fotograf Marcus Johansson

Bildanalys och feedback av dina medhavda bilder/portfolio

Bildanalys sätter fingret hur bilden är uppbyggd med komposition och bildriktning. – Vad som är bra utifrån bildens motiv och budskap. – Vad eller vilka detaljer och egenskaper som kan ge bilden ytterligare tydlighet samt hur den blir mer visuellt intressant om sådant finns att önska. Jag berättar om din bilds nyttjande av tredjedels regeln och gyllene snittet med pedagogisk förklaring som gör det enklare att förstå och relatera till. Vi går också igenom kamerateknik och hur den är använd samt vad som händer med bilden om vi föreställer oss alternativa inställningar med slutartider, skärpedjup och eventuella ISO-hastigheter som kan påverka brus positivt eller negativt. Din bildserie kommer också berätta för oss hur tänk och resonemang gått då de gjordes som kan vara till stor hjälp att veta om det inte redan står helt klart. Jag kommer också utifrån ert önskemål peka på vad som kan göra mer för ert bildspråk och vilken typ av fotoövningar som är utvecklande. Vi pratar om bildens stämning, känsla samt närvaro och kontakt. Hur färg eller gråskala förhåller sig till ditt motivval samt vad detta gör för berättelsen. Bildens trovärdighet efter stil och genre. Vi diskuterar bildens framkallning med färg – ton – gråskala samt hur kontraster, ljus och dess övergångar ter sig.

Till vår hjälp använder vi oss av en lista med frågeställningar stolpat som rubriker som du även får med dig så att du kan fortsätta att utvecklas i medveten riktning.

Pris 1290 kr. Boka tid genom marcus@icepic.se icepic workshops firar 20 år 2021 

Spontana kommentarer från kursdeltagare…

Bildanalys från senaste fotokursen Porträttfoto On location med modell:

 • Bild 1. är ganska intetsägande rakt upp och ner. Den svaga lutningen gör bilden sned som en miss i kompet. Modellen är på för långt avstånd eftersom han bara går där. Man försöker se uttrycket där ansiktet är för mörkt. Placeringen av honom i bildrummet är god.

  Bild 2. Diagonalen fungerar bra utan människa. Nu blir den på fel håll och stjälper mannen i obalans.

  Bild 3. Den raka horisonten fungerar bäst. Mannens steg är positivt och ljuset bygger dynamik och understryker klädstilen. Proportioner mellan kropp och miljö har god balans. Och genom att man ser solglasögon och lite av kinden förväntar man sig inter mer. Bilden som helhet fungerar bra!

  Bild 4. Tight beskuret ansikte med intensiv blick fungerar utmärkt eftersom hatten är själva ursprunget till stilen. Uttrycket skulle kunna förstärkas genom att beskära uppifrån näst intill hatt-kanten som lyfter ögonen några mm.
 • Detsamma gäller bild 5 där ögonen ger ett starkare uttryck om de kommer upp från mittlinjen.

Feedback fortsättning:

 • Bild 6 . Välbalanserade proportioner och nyttjande av hela bildrummet, Mycket bra! Uttrycket skulle vinna på att lyfta ögonen 1 cm. från mittlinjen.
 • Bild 7. Bra balans i kompet som helhet. Fingret känns och får skjuts av det korta skärpedjupet!
 • Bild 8. Fingret i centrum och kroppen på väg ut ur bild ger inte samma eftertryck och ifrågasätter kraft och mening.
 • Bild 9. Fin balans i kompet som helhet! Modellens kroppsspråk och ansiktsuttryck harmonierar inte. Vi får skylla på modellen 😊 

Hoppas detta är till hjälp.. Mvh //Marcus

Feedback deltagare 2:

 • Bild 10. Väggen viker sig fint och leder blicken till modellen som möter upp med blicken. Tack vare den böjda väggen får hans kantplacering behörighet som vid en rak vägg skulle upplevas mer ifrågasättande.
 • Bild 11. Fin närvaro i välbalanserad komposition. Inget överflöd runt om. Bra kroppsspråk med axlar i diagonal som ger porträttet djup och förstärker uttryck och kroppsspråk. Bilden skulle vinna på att låta höger axel från honom komma närmare bildkanten. Ögonen flyttas då lite till vänster för betraktaren och skulle bjuda mer miljö samt ge mer positiv bildriktning in i bildrummet.  
 • Bild 12. Fotograferat ganska bekvämt rakt på. Säger inte så mycket men det är fräna kläder och accessoarer. Modellens vänster arm ifrågasätter typ -menar ni mig? En lägre placering av armen skulle säga -här är jag. Byt arm och bildriktning kommer mer mot oss istället som nu aningen backande.
 • Bild 13. Kul och fränt med bra fart i diagonalen som ger fint bilddjup med lagom kort skärpedjup. Färgerna går fint igen i bakgrunden och gör att det upplevs som proffsigt och genomtänkt. Bilden som helhet skulle tjäna på att beskäras 1 cm. ovan från samt en halv cm. från vänster bildkant. Annars ett mycket bra porträtt där energi och uttryck berör med glimten i ögat!
 • Bild 14. Snygg och välbalanserad komposition. Allt som jag ser stämmer. Plus för den diagonala linjen som löper genom honom och ger bilder lite extra krydda. I övrigt ganska intetsägande. Lite framkallning med hårdare kontrast och selektiv färgseparation av mättnad och lyster skulle ge fotografiet mer kraft och liv.