Icepic Fotograf Marcus Johansson

Mat & Vin – Landskap och Bildbehandling på ett Chateau i Bordeaux Premiär 28/4 2019

Ruin i Bordeaux

Workshopen inställd pga för få deltagare. Nytt datum kan komma för sensommar eller hösten 2019

En hel vecka på ett härligt bonnigt Chateau utanför Bordeaux i södra Frankrike.  Med sikte på livets goda kommer den här workshopen att inbegripa fotografiska kunskaper som omfattar:

  • Bildkomposition med grundläggande regler och mer kreativa uttryck
  • Kamerateknik med varierande skärpedjup samt levande bilder med rörelseoskärpa
  • Använda naturligt ljus i olika miljöer och bakgrunder
  • Strukturerat fotograferingsflöde
  • Förberedelser och planering
  • Bildbehandling i Adobe Camera Raw – Photoshop CC med metodiskt arbetsflöde
  • Fotografiskt resonemang och tänk för att skapa bra bildberättelser

Viktigt för dig som vill vara med: För att kunna boka huset (Chateau Garreau) behöver ni anmäla er senast 25 nov. till marcus@icepic.se och boka senast 21 Dec för att säkerställa vår vecka.

Bildbehandling sluter cirkeln. Med kameran bygger du grunden likt arkitektur för vad ögat omedelbart kan se. Den digitala framkallningsprocessen påminner om interiören som får motsvara själ och hjärta som poleras upp till önskvärd trivsel och funktion. Den tid du spenderar här kommer att avgöra din fortsatta fotografiska utvecklingskurva.

Min ambition är att vi skall ha ett skönt tempo med bra flyt under dessa kursdagar så att vi hinner med att förankra och reflektera över det vi åstadkommer.
Fotografering handlar om att ge sig själv och motivet tid. – Tiden det tar för dina ögon att se – Tiden det tar för dig att omvandla det du ser till ett berättande fotografi.
Jag har vänt och vridit på all den erfarenhet från deltagare och kursupplägg som jag samlat på mig sedan 2001. Tänkt att vi kanske skulle använda oss av någon namnkunnig Kock och Matstylist som kunde erbjuda inspiration kring just deras verksamhetsområden. Men kommit fram till att det knappast gynnar vare sig plånbok eller workshopens egentliga syfte. Idén är att med enkel utrustning skapa levande och inbjudande bilder ur verkligheten. Motiven är näst intill oviktiga och ligger mer som grund för de fotografiska kunskaper ni kommer att lära er och som ni naturligtvis kommer att kunna applicera på alla motivgrupper efter hand. Men vår strävan är ändå att skapa Mat och Dryck som vill bli förtärd och inte hänga som konst på väggen eller ligga som kommersiellt uppslag för något recept där rekvisitan är mer inbjudande än själva råvaran om ni förstår hur jag menar.

Välkommen till en superhärlig vistelse med det goda livet som tema och fokus på fotografisk kunskap!

Egen grillad lax m tillbehör

Kursdatum: 28/4-5/5  2019 Söndag – Söndag
Kursavgift: 22400 kr. Per person inkluderar del i dubbelrum 6 nätter (Enkelrumstillägg Pris kommer) (Lyxigare dubbelrum högst upp Pris kommer) All Mat och dryck som vi inhandlar till fotografering och förtäring (alla gemensamma måltider i huset) Hyrd minibuss på plats.
Ingår inte i kursavgiften: Resa t/r Bordeaux flygplats. Kamerautrustning med försäkring. Arrangerad Grillkväll med Vinprovning.
Max antal deltagare 7-9 beroende på fördelning av rum
Minimum 6 deltagare
Preliminär anmälan ej bindande senast 25 Nov 2018
Bindande bokning med bokningsavgift senast 21 Dec 2018

Regler för avbokning och återbetalning följer branschpraxis
Preliminärboka med ett mail till marcus@icepic.se
(Workshopens uppgifter och priser kan komma att korrigeras eller uppdateras om förutsättningar ändras och kommer i så fall att ske före bindande bokning)

Det här upplägget kan skräddarsys och erbjudas som Kickoff för företag eller gruppresa för upp till 12 personer.

Några  bilder av Chateau Garreau från ägaren:

Utrustning att ta med: Kamera med följande objektiv- Macro, Socialt – Landskap,  Trebent stativ som är stabilt för din kameratyngd, Laptop för bildbehandling, Minneskort och läsare, Extra kamerabatteri, Laddare. För er som älskar det goda livet och bara vill skapa härliga bilder med mobilkameran så går det utmärkt så länge era ambitioner stannar vid det egna verktyget och har överseende med kursen i övrigt!

Vinodling Bordeaux

Program i ungefärlig ordning:

Dag 1: Gemensam färd med hyrd minibuss som vi förfogar över under veckan från flygplatsen. Incheckning på era rum. Välkomstdrink samt något att äta. Genomgång av veckan samt förberedande bildspel för måndagens program.

Dag 2: Fotografering av omgivningarna, Landskap med vinodlingar och vyer i tidigt morgonljus. Vi dukar gemensamt upp för frukost.
Genomgång av arbetsflöde i Camera Raw – Fri fotoaktivitet fram till lunch. Gemensam förberedelser av råvaror med att hacka, skära samt duka och lägga upp. Allt skall fotograferas enligt rådande stämning med rörelse och känsla. Bilderna skall förmedla action, doft och smak!
Vi festar loss på matkalaset och tar valfri siesta på några timmar. Förberedelser och genomgång för fotografering av Dryck inför middagen. Landskaps fotografering som på morgonen men i Skymningsljus. Sociala fria kvällsaktiviteter får avrunda måndagen.

Dag 3: Fotografering i tidigt morgonljus i syfte att förbättra måndagens bildidéer där det behövs samt förändra och förädla tidigare bildkompositioner. Frukost. Digital bildbehandling fram till Lunch. Förberedelse för fotografering av Middagen som vi gemensamt tillagar och fotograferar med nyvunna kunskaper från måndagens lunch och sedan förtär som den matfest vi skapat! Kvällen ägnas åt social trivsel enligt vad vi har lust med och tillhörande överraskning.

Dag 4: Fridag med valfri aktivitet eller en tur med mig till Saint Emilion. Kvällspasset går till att färdigställa ett antal bilder för visning med projektor som underlag för diskussion och analys med professionell feedback.

Dag 5: Lägger jag upp ett fotoprogram utifrån vad vi gjort och åstadkommit samt väger in era eventuella önskemål. Enklare lunch på dagen. Grillning 3-rätters med vinprovning till kvällen. (ingår ej i kursavgiften)

Dag 6: Förfina och renodla ett par valfria bildidéer med fotografisk precision i strävan att nå fulländning med Motiv – ljus – Bildkomposition – Uttryck – Stämning och din personliga känsla. Individuell handledning som också kommer att ges efter behov under hela veckan.

Dag 7: Utflykt till Cadillac med marknad. Fotografera Handeln med människor och uttryck – Stämning och detaljer – Färger, Dofter och smaker och allt annat som ingår i vårt tema Det goda livet! Vi äter lunch i Cadillac.  Till kvällen Redovisar ni era bilder från veckan genom projektor och duk. Drinkar och diskussion samt analys med professionell feedback.

Dag 8: Hemfärd

En bra fotograferad bild är den som återspeglar vad du ser och upplever på plats. För detta krävs ingen magi eller särskild kamera. Bara kunskap.

Fotograf Marcus Johansson