Icepic Fotograf Marcus Johansson

Visuell Kraft – Bildkomposition

icepic workshops 20 år 2021

Bildkomposition är fotografins grammatik

”Mer visuella bilder kännetecknas av god eller kreativ komposition. Bildriktning bestämmer hur vi läser fotografiet och sätter status för tillgänglighet. Varje motivelement vägs in i för och nackdelar och prioriteras i den ordningen. Kameravinkel och positionshöjd ger dig variabler som förtydligar och lyfter den visuella effekten med djup och dynamik. Diagonal komponering ger mer bildutrymme i tredimensionell liknelse och behåller närvaro och kontakt effektivare.” //Marcus -icepic

Kursens enkla fotoövningar ger dig insikt och förståelse för hur ovanstående används och fungerar! Du får även ett metodiskt fotograferingsflöde som guidar och hjälper dig avgöra vad som är av vikt då du möter nya motiv och bildberättelser.

Kursen utgår från grundläggande kompositionsregler som jag visar och går igenom. Med genomtänkta fotoövningar guidar jag er till hur man bygger upp en bild med samtliga motivelement inom den rektangulära ramen i kamerans sökare. Jag bruka likna varje delmotiv med samma betydelse som enskilda ord där uppställningen tillsammans bildar en fullständig mening. Detta resonemang ger oss en plattform för god visuell balans oavsett bildmotiv. Övningarna är utformade steg för steg så att du verkligen förstår varje liten pusselbit. Med detta underlag tar vi nästa steg och gör något mer kreativ komposition för att skapa det där lilla extra som ger bilden djup och dynamik. Vidare pushas gränserna för att nå insikt om när bildens uppbyggnad går över styr så vi lär oss vad som bör undvikas.

Det här är på allvar helt fantastiskt roligt och ger dig många nya klarheter i hur dina bilder kan bli mer visuellt tydliga och attraktiva! Ta en titt på exempelbilder längre ner på sidan..  

Kursdatum 2022 

 • Apr: 3, 17
 • Maj: 1, 8, 29
 • Jun: 5, 19
 • Jul: Kommer…
 • Aug: 21, 28

Kursavgift Per/pers. 1890 kr.
Max antal deltagare 4 
Kursen är startklar med minimum 2 deltagare som är anmälda senast 7 dagar före startdatum.

Kurstid: 10:30 -17

Boka med kursnamn och datum i ett mejl till  marcus@icepic.se
Moms tillkommer för företags fakturering

Heldagskurs privat i Stockholm 4800 kr. 

Private workshops are available in English.

Kommentarer från kursdeltagare…

Presentkort

 

Innehåll

 • Motivens placering och ordning i bildrummet
 • Bildriktning med positiv eller negativ fördelning
 • Maximera det visuella intrycket med diagonaler
 • Grundläggande kompositionsregler som guide
 • Positiva och negativa blickpunkter – blickfång
 • Kreativa kameravinklar som isolerar eller nyanserar budskapet
 • Metodiskt och strukturerat tänk och genomförande
 • Analytiska frågeställningar som guidar din utveckling vidare

Målet med kursen

Dina ramar för tänk och planering vidgas och du får bättre kunskap om hur du gör en vanlig enkel bild mer intressant samt att du tar med dig struktur och arbetsmetod som hjälper till att utveckla din bildkomposition allt efter.

Start kl. 10:00 Slut 16:00 Lördag eller Söndag

Vi stämmer av utrustning och planerar dagens bilder och kompositionsövningar. Fotografering sker efter direktiv och struktur som ni får på plats. Vi kommer att jobba nära varandra så att jag kan vara med som bollplank och vägledning med avbrott för lunch kl.13-14:00

Vi analyserar bilderna under övningarna med strukturerade frågeställningar som du tar med dig för din fortsatta utveckling.

Klicka upp några av bilderna nedan och finn ut om du kan sätta fingret på hur de är gjorda, vad som gör skillnad och varför? Det är inte vad bilden föreställer som du skall betrakta utan hur den är uppbyggd och komponerad…

Fotograf Marcus Johansson

8 kommentarer

 1. Godmorgon Marcus,

  Återigen tack för en inspirerande kurs igår. Finns en hel del att testa nu och Kevin och jag kom överens att vi ska öva tillsammans, varje gång med en ny tema från din lista. Jag var helt slut igår kväll.
  Mina carnaval bilder var bara skräp, där finns också en hel del att öva för mig. Tror av dom 150 bilder jag tog, bara 3 blev någonting så ingenting att skryta om.
  Tack också för fika, Hoegaarden är en bra mellan mål haha. Hoppas din middag blev som du tänkte dig.
  Vi hörs och vem vet anmäler jag mig igen i framtiden,
  det finns risk för det 🙂

  Mvh Erwin

 2. Jag (och en kompis) är nyfikna på dina workshops (bildkomposition eller porträtt). Jag skulle dock vilja byta ett par ord med dig innan vi anmäler oss. Vi tror också att april/maj kan vara realistiskt. Kan jag nå dig och är det någon tid som passar att jag ringer?

  Hälsingar Carina Cannertoft

  • Hej Carina,
   Roligt att ni hitta mina fotokurser! Ring mig närhelst det passar så språkar vi om upplägg och möjligheter…Mvh //Marcus
   Ps. Du hittar numret under Kontakt överst på sidan!

 3. Bildkomposition i Stockholm 8 april ser lovande ut och skulle kanske passa mig. Finns plats kvar anmäler jag mig gärna.

  Anders

  Ps. Såg någonstans tror jag en streetfoto i Hongkong? Skulle gärna ta emot mer info. Ds.

  • Hej, Anders. Vad roligt att du hittat mina fotokurser! Bildkomposition på söndag 8/4 är tyvärr fullbelagd.. Se gärna över om det finns ett annat datum som kan passa dig och mejla mig så returnerar jag en bokningsbekräftelse!
   Mvh //Marcus

 4. Hej Marcus,
  Suveränt fina bilder och trevlig presentation av din verksamhet. Jag skulle väldigt gärna vilja vara med på fotoworkshopen 6 maj,
  Hälsningar Åsa

 5. Hej,
  Jag är intresserad av kursen den 3 april. Var äger kursen rum?
  Mvh Agneta Lippman

  • Hej Agneta,
   Kursen startar och äger rum på Södermalm i Stockholm. Vi träffas på ett Café för genomgång och sedan fotoövningar runt om på söder! Vill du att jag bokar in dig? Mvh //Marcus

Kommentar

Fält markerade med * är obligatoriska.