Crossover fotoworkshop för Naturfotografer

Likt när vi fotograferar natur med kamerateknik och komposition vill jag göra kunskapsparalleller med människor på stadens trottoarer och torg.

Vad det här konkret kommer att gå ut på är att finna nya fotograferingsvägar för den enskilde individen och inte någon sammantagen stil som bottnar i hur jag exempelvis gör. Däremot så kommer min struktur med fotoflöde öppna upp för nya resonemang och genomföranden av naturbilder.

I Min roll som bred yrkesfotograf, kursledare och föreläsare har lärt mig mycket om det fotografiska bildspråket inom många motivkategorier. Genom att förvandla bildelement till grafiska ingredienser kan vi bibehålla balanserade kompositioner samt pusha gränser till det yttersta och finna brytpunkter till vad som kan fungera eller komma något nytt på spåren visuellt.

Bakgrund:

Ett frö såddes när jag 2011 blev inbjuden av en natur fotoklubb att föreläsa om Street Photography. Till följd av detta blir jag anlitad som jury för ett flertal naturfototävlingar. Det har sedermera lett till flertal fotoworkshops för naturfotografer med ambitioner att utveckla sina bildspråk. Senast föreläste jag om Street Photography på Vildmarksmässan på inbjudan av Foto & Filmskolan. Och efter en lunch nyligen med en gammal vän och kollega Arne B (Biofoto) snackade vi såklart om foto och allt som händer där omkring. Vilket blev startskottet till att ta tag i denna utmaning på allvar.

När jag vid tillfällen plåtat natur har jag kommit på mig själv med att göra likt mina förebilder på området och därför försökt avvika från de mer traditionella sätten.

Det går alldeles utmärkt att jämföra vår vackra natur med en lika förföriskt spännande modell. Där jag å ena sidan envisas med att försöka fånga olika stämningar som berör, – Kämpar jag å andra sidan med meningsfulla uttryck som tar tag i en.

Som person och fotograf vill jag nästan alltid utforska och experimentera med självklara motiv på ett annorlunda eller åtminstone lite mer ovanligt sätt. Genom lång yrkeserfarenhet kan jag slå fast hur enkelt det låter men hur svårt det verkligen är att genomföra i en skarp situation. 

Min idé är att vi under sköna bekväma och inspirerande förhållanden tar tag i detta seriöst med glada miner och gott humör. Syftet är att skapa kreativa bildkompositioner som grundar sig på motiv som du känner igen. Med strukturerade fotoövningar tvingar vi fram nya och alternativa bildlösningar av vanliga enkla motiv.

Låter det krångligt? Det är det inte, och mycket enklare och roligare praktiskt jämfört med denna teoretiska återberättelse. Också en av anledningarna till att eftersträvad förändring blir långsökt att försöka studera sig till. Utan istället en process som med fördel genomföras av fotografen själv.

Bakgrundskunskaper för den ambitiöse naturfotografen är att du känner din bildstil väl. Du har också nytta av grundläggande manuell exponeringsteknik som inte kräver särskild eftertanke.

För deltagaren med mindre baskunskaper men med stor nyfikenhet möjliggör denna kurs nya sätt att tänka och att utvecklas inom.

Välkommen till några annorlunda fotodagar där det även ingår arbetsflöde i digital bildbehandlings process genom Camera Raw och Photoshop.

Fotograf Marcus Johansson

Här kommer premiär kursen att äga rum på ett Chateau i Bordeaux i Augusti 2020 Läs igenom och förhandsboka för att säkerställa en plats..