Icepic Fotograf Marcus Johansson

Digital Bildbehandling & Arbetsflöde i Camera Raw & Photoshop

icepic workshops 20 år 2021

Lär dig att färdigställa (framkalla) dina bilder i Camera Raw samt Photoshop! (Kunskapen och verktygen är detsamma för alla Adobe program och kan även appliceras för många övriga program)

Om du älskar att fotografera och söker utvecklas dina kunskaper är bildbehandling en nödvändighet. I dom här tre bilderna från vänster till höger har jag till en början tänkt ut hur den färdiga bilden kommer att bli med bildbehandling redan från fotograferingsögonblicket. Jag väljer att fotografera med knapp märkbar så kallad upplättningsblixt. Förstora originalbilden för att se det minimala blixtljuset. Poängen med detta är att endast ha möjlighet att påverka ljuset i framkallningen. Först där kommer alltså det mycket svaga ljuset till nytta. Tanken från början var inte att lyfta motivet som helhet utan endast att skapa lite lyster i klänningens tyg som du ser i Bild 2 o 3.

Med andra ord så sluter framkallningsprocessen din fotografiska cirkel. Oroa dig inte för att du måste lära in eller komma till någon särskild nivå. Men gör dig själv en tjänst och börja med att framkalla metodiskt på samma sätt kommer du även att fotografera metodiskt därefter och tvärtom. Med tiden växer ny och roligt kunskap fram i den takt som det blir. Fördelen är att du gör rätt längs vägen och inte behöver tänka eller börja om på ruta ett då du märker att det blivit alldeles i onödan tokigt under en längre tid. Sådan kan ju få vem som helst att ge upp vetja.

 • Alla raw filer visas i färg. Här ger jag er ett sätt att bedöma om bilden gör sig bra eller har fördelar som svartvit?
 • Tillsammans diskuterar vi vad bilden har för budskap och eventuella undertoner och poänger i sin berättelse för att på så vis reda ut vad vi önskar genomföra.
 • Vi prövar om bilden kan vinna på att beskäras, rätas upp i horisont alternativ lutas.
 • Nu har bilden fått en identitet som vårt arbetsflöde utgår från samt med vilka verktyg och i vilken ordning som lämpar sig bäst.
 • Steg för steg gör vi detta och jag berättar varför och hur det påverkar kommande justeringar. 
 • Med den övergripande stilen av bilden hyggligt färdig ser vi om det behövs lokala förbättringar och vilka verktyg som hjälper oss med det.
 • Därefter ger vi oss på finjusteringar med ljus och kontraster övergripande och lokalt.
 • Vi sätter färgernas slutkläm med olika verktyg och ser över eventuella hudtoner samt om detta kan eller behöver förbättras med naturliga övergångar. Detsamma för gråskala – svartvita bilder.
 • Om bilden fortfarande inte riktigt räcker till för vår kräsna omvärld så prövar vi att polarisera den. Ett ess i rockärmen som kan ge ett mycket gott eftertryck samt tydliggöra huvudmotiv och framhäva berättelsen ytterligare. 

Som yrkesfotograf behöver jag vara effektiv men aldrig på bekostnad av kvalitet. Successivt genom åren har jag strävat efter att reducera bildbehandlingsprocessen till ett minimum. Det innebär ett arbetsflöde som genererar de bilder som ni ser här på min hemsida och i galleriet. En korrekt eller kreativ process tjänar på att vara lika självklar som din exponeringsteknik när du fotograferar.

Jag minns mitt första möte med digitala processer för drygt tjugo år sedan och hur roligt och fantastiskt jag tyckte det var jämfört med den analoga tiden. Tills insikten av oändlighet hämmande mitt arbetsflöde rejält. Alla dessa frågor som ofrånkomligen hemsöker en nyfiken och analytiskt bevandrad hjärna. Frågor kring vad som är smart och vad som är möjligt, Vilka verktyg och hur påverkar ordningen av användandet?

Det har tagit sin tid att lyfta på alla stenar och välja alla möjliga stigar för att skapa visdom kring hur det påverkar bildens slutresultat.

Boka valfri dag 10-15:30

Kursavgift 3600 kr. Moms tillkommer vid företagsfakturering.

Några exempel på obearbetade och färdiga bilder nedan

Målet med kursern är att du vet när du gjort processen att inget återstår eller har frågetecken kring om det finns andra verktyg som kan mera.

Bildredigering. Stegen mot en färdig bild i datorn..

– Arkivering
– Bildformat
– Lager
– Beskära
– Ta bort skräp
– Skärpa
– Svartvit
– Räta upp horisonten
– Spar för webb och tryck med bibehållen kvalitet
– Färdigställ Ljus, kontrast och färg
– Lokal och selektiv förändring
– Göra svartvita bilder med gråskala

Yrkesfotograf Marcus Johansson

3 kommentarer

 1. 8. Sammanfatta utbildningsdagen med ett ord:
  • Roligt
  • Jättebra!
  • Inspirerande!

  Inera AB
  Kristina Stensson Ljungdahl
  Utbildning 1177

 2. Hej! Är det här man anmäler sig till kursen Bildbhandling Photoshop CS, som går den 17 september?
  I så fall gör jag en anmälan här.
  Mvh Marta

 3. Jag anmäler mig till kursen Bildbehandling Camera Raw & Photoshop CS, som börjar Söndagen den 31 Jan. 2016

Kommentar

Fält markerade med * är obligatoriska.