Icepic Fotograf Marcus Johansson

Digital Bildbehandling & Arbetsflöde i Camera Raw & Photoshop

icepic workshops 20 år 2021

Lär dig att färdigställa (framkalla) dina bilder i Camera Raw samt Photoshop! (Kunskapen och verktygen är detsamma för alla Adobe program och kan även appliceras för många övriga program)

Lantbruk Odling Hand 8376/20

I min yrkesroll som fotograf är det av stor vikt att bildbehandlingsprocessen har ett beständigt medvetet flöde. Alla frågeställningar som dyker upp med tex enskilda detaljer och lokala förändringar får för det mesta vänta till i slutet av processen. Att fastna i sådant skapar onödig arbetstid och är hämmande om det dessutom visar sig att du senare föredrar en annan bild att arbeta fram för publicering eller leverans. Med tiden blir man väldigt rationell som gör att det här blir skoj och väldigt givande då du lägger energi på rätt ställen.

När du sitter med vald bild och börjar framkalla är det en fördel om du vet på ett ungefär vad du önskar göra med den. På så vis vet du därmed i vilken ända som är smart att börja. Om jag börjar fel vilket såklart händer därför att jag ändrar mig i takt med att framkallningen tar form. Så må det var hänt och du vet varför. Men låt säga att jag lägger stor möda på information i kanten av bilden och att det i slutskedet visar sig att bilden drar fördel av att beskäras så att den informationen försvinner. Detta var ett enkelt och till syner självklart exempel. Faktum är att mitt arbetsflöde har sållat bort sådana onödigheter längs hela framkallningsprocessen. Vilket ni som har gjort kursen kommer att begripa efter hand då ni avsiktligt eller oavsiktligt avviker från flödet och då upplever en Aha-upplevelse och inser att strukturen är bra och genombeprövad.

 • Alla raw filer visas i färg. Här ger jag er ett sätt att bedöma om bilden gör sig bra eller har fördelar som svartvit?
 • Tillsammans diskuterar vi vad bilden har för budskap och eventuella undertoner och poänger i sin berättelse för att på så vis reda ut vad vi önskar genomföra.
 • Vi prövar om bilden kan vinna på att beskäras, rätas upp i horisont alternativ lutas.
 • Nu har bilden fått en identitet som vårt arbetsflöde utgår från samt med vilka verktyg och i vilken ordning som lämpar sig bäst.
 • Steg för steg gör vi detta och jag berättar varför och hur det påverkar kommande justeringar. 
 • Med den övergripande stilen av bilden hyggligt färdig ser vi om det behövs lokala förbättringar och vilka verktyg som hjälper oss med det.
 • Därefter ger vi oss på finjusteringar med ljus och kontraster övergripande och lokalt.
 • Vi sätter färgernas slutkläm med olika verktyg och ser över eventuella hudtoner samt om detta kan eller behöver förbättras med naturliga övergångar. Detsamma för gråskala – svartvita bilder.
 • Om bilden fortfarande inte riktigt räcker till för vår kräsna omvärld så prövar vi att polarisera den. Ett ess i rockärmen som kan ge ett mycket gott eftertryck samt tydliggöra huvudmotiv och framhäva berättelsen ytterligare. 

Som yrkesfotograf behöver jag vara effektiv men aldrig på bekostnad av kvalitet. Successivt genom åren har jag strävat efter att reducera bildbehandlingsprocessen till ett minimum. Det innebär ett arbetsflöde som genererar de bilder som ni ser här på min hemsida och i galleriet. En korrekt eller kreativ process tjänar på att vara lika självklar som din exponeringsteknik när du fotograferar.

Jag minns mitt första möte med digitala processer för drygt tjugo år sedan och hur roligt och fantastiskt jag tyckte det var jämfört med den analoga tiden. Tills insikten av oändlighet hämmande mitt arbetsflöde rejält. Alla dessa frågor som ofrånkomligen hemsöker en nyfiken och analytiskt bevandrad hjärna. Frågor kring vad som är smart och vad som är möjligt, Vilka verktyg och hur påverkar ordningen av användandet?

Det har tagit sin tid att lyfta på alla stenar och välja alla möjliga stigar för att skapa visdom kring hur det påverkar bildens slutresultat.

Kursavgift 5400 kr. Moms tillkommer vid företagsfakturering.
icepic workshops firar 20 år 2021 kursavgift 3600 kr.

Några exempel på obearbetade och färdiga bilder nedan

Målet med kursern är att du vet när du gjort processen att inget återstår eller har frågetecken kring om det finns andra verktyg som kan mera.

Bildredigering. Stegen mot en färdig bild i datorn..

– Arkivering
– Bildformat
– Lager
– Beskära
– Ta bort skräp
– Skärpa
– Svartvit
– Räta upp horisonten
– Spar för webb och tryck med bibehållen kvalitet
– Färdigställ Ljus, kontrast och färg
– Lokal och selektiv förändring
– Göra svartvita bilder med gråskala

Yrkesfotograf Marcus Johansson

3 kommentarer

 1. 8. Sammanfatta utbildningsdagen med ett ord:
  • Roligt
  • Jättebra!
  • Inspirerande!

  Inera AB
  Kristina Stensson Ljungdahl
  Utbildning 1177

 2. Hej! Är det här man anmäler sig till kursen Bildbhandling Photoshop CS, som går den 17 september?
  I så fall gör jag en anmälan här.
  Mvh Marta

 3. Jag anmäler mig till kursen Bildbehandling Camera Raw & Photoshop CS, som börjar Söndagen den 31 Jan. 2016

Kommentar

Fält markerade med * är obligatoriska.