Stadsmotiv Cityscapes – Bilder som lockar ögat

Cityscapes går ut på att skapa landskapsbilder i urbana miljöer. Att se och ta ut fräna kompositioner av stadsmotiv är alltid en spännande utmaning även för mig som yrkesfotograf. Det finns oändligt mycket skoj man kan göra på temat. Lägg till människor som statister för att skapa levande miljöer som andas storstads puls. Eller finn ut det som kanske bara Du ser med enskilda detaljer. Allt kommer slutligen ner till hur vi ser och förstår de olika motiv elementen och hur vi med hjälp av kameravinklar och bildkomposition förenar dessa till en balanserad helhetsbild.

Liljeholmskajen 6653/21

icepic fotokurser firar 20 år 2021

Till Presentkort

Under en morgon fika går vi igenom kompositions regler samt hur bild linjer och grafisk form hjälper oss att se och förstå hur det påverkar vår betraktelse visuellt. Jag visar ett antal bilder och pekar på hur fotografen använt sig av dessa pusselbitar. Det ger god förståelse samt kanske ett nytt sätt för hur man läser in en bild tekniskt enligt fotografins grammatik. Med denna plattform som ni även tillhandahåller skriftligt ger vi oss sedan ut och fotograferar fräna Stockholms miljöer. På varje fotograferings ställe visar jag mitt sätt att se motiv och förklarar hur jag omvandlar detta ner till kamerans tvådimensionella bild genom min kamera display. Ni formar sedan era egna bilder och kompositioner och tar oss även an kreativa alternativ före vi drar vidare till nästa motiv station.

Brunkebergs tunneln

Gör ett härligt foto av en stadsvy med neonljus i skymningen eller morgonsol, Dimma eller kanske regn och snö! Beskär och renodla väsentligheter med arkitektonisk karaktär. Skapa magiska bilder med stämningar som berör eller låter fantasin flöda. Fräna stadsmiljöer gör sig förträffligt som väggkonst för den som önskar.

Komposition byggs upp av ledande linjer medan negativa linjer enkelt kan ruinera en bild.

Bastugatan 2588/22

Här i Stockholm finns hur mycket som helst att fotografera. Stadsmotiv är inte bara vyer utan en hel värld med fräna miljöer och detaljer som även kan innehålla människor som statister för att skapa liv och perspektiv. Vi har också Tunnelbanan där varje station är utsmyckade med all möjlig konst. Perfekt att fördjupa sig i och bra skydd mot kyla eller dåligt väder som aldrig sätter stopp utan snarare tillför den sanna fotografen.

Exempel på övriga städer där kursen kan genomföras Norrköping – Malmö – Göteborg – Uppsala eller Metropoler som Berlin – New York – Paris – Barcelona – Hamburg – Hong Kong – London – Valencia

Läs här hur deltagare uppfattat de olika kursprogrammen Spontana kommentarer från kursdeltagare…

Program innehåll:

 • Nyttja motivets riktning och energi – Bildriktning
 • Tredjedels regeln – Gyllene snittet kompositionsregler 
 • Förgrund – Mellan och Bakgrund till din hjälp
 • Bild linjers olika karaktärer 
 • Omvandla bildmotiv till grafisk form
 • Balansera motiv elementens storlek och följd ordning
 • Använda ljus och skuggor som bildelement och grafisk form
 • Se bildrummet i djupled
 • Använda kameravinklar som förstärker visuell kraft

-Dessa ord och kunskaper är inget att vara rädd för. Jag kommer att visa och förklara hur det fungerar och hänger ihop med Hands On övningar. När ni sedan har fått ett hum eller hygglig ide om vilka dörrar de öppnar för din fortsatta fotografering törs jag lova aha-upplevelser och mycket fotoglädje!

 

Kursdatum i Stockholm 2024: 

 • Jan: 7, 28
 • Feb: 4, 25
 • Mar: 3, 24
 • Apr: 14 Går i Tallinn, 28
 • Maj-Jun kommer..

Kursavgift Per/pers. 1890 kr.
Max antal deltagare 6 
Kursen är startklar med minimum 3 deltagare som är anmälda senast 7 dagar före startdatum.

Kurstid: 10:00 – 17

2024 Privat kursdag en vardag 3800 kr. Gäller för en person + en vän. 

Boka med kurs namn och datum i ett mejl till  marcus@icepic.se
Moms tillkommer för företags fakturering

Ge bort en fotokurs med öppet Presentkort (Gäller 15 mån. från köp)

Private workshops are available in English.

Workshopen kan även förläggas vart helst ni önskar i Sverige eller utomlands i Tex någon av mina ordinarie workshop-städer som jag kan som min egen bakficka. Ni kan även komplettera med fler kursdagar och alternativa teman. Begär en offert.

Utrustning: Använd din egen kamera eller mobil. Trebenstativ är ett krav och under vintermånaderna kan vi även tillgodose oss Nattljusfotografering på sena eftermiddagen!

Kostnader utöver kursavgiften: Förtäring på Cafe-Restaurang där vi samlas för genomgång och fikar samt äter lunch.

Ser fram mot en spännande foto-dag tillsammans med er!

Fotograf Marcus Johansson

Obs klä er bekvämt efter väder

Program för dagen:

 • Kursen startar 10:00 enligt förbestämd plats vanligtvis ett Café med genomgång ca en timme.
 • Fotografering enligt övningar.
 • Ca 12:30-13:30  lunch på servering där vi befinner oss
 • Fortsatt fotografering med handledning och avslutning ca 17:00 
 • Var och en mejlar utvalda bilder för feedback och professionell analys

Här följer några Cityscape bilder från olika städer i världen som jag hoppas kan inspirera! Klicka upp bilderna för att se korrekt som de är gjorda..