Tallinn Street n´ Cityscape

4 dagar foto-workshop med professionell fotograf.

17-21 Aug 2023 Preliminär boka snarast utan avgift. //marcus at icepic punkt se

En lång fulladdad foto-weekend med inriktning på stadsmotiv och gatufoto samt Bildbehandling i Adobes Camera Raw i konferensrum på kryssningsfartyget på vägen dit och hem.

Premiärkursen i November 2022 blev en given succé där allt fungerade enligt planering. Det här är en prisvärd och genomtänkt workshop som kommer ge dig mycket kunskap och trevligt socialt umgänge med likasinnade.

Kursens inriktning går ut på att skapa välkomponerade bilder av stadsmotiv med noggrann precision. Samt att göra fräna bilder av gatulivet med påtaglig Street-känsla. Den här inriktningen spetsar vår fotografiska kompetens till det yttersta. Kan vi göra snygga och spännande bildkompositioner av arkitektur och gator som sedan blir till grund för fräna Street-bilder med människor får vi högkvalitativa bildberättelser.

Hansa staden Tallinn (Old Town) är en häftig dynamisk stad med spännande gator och hus i gammal stil och väldigt varierande mellan äldre och renoverat enligt ursprung. Backar, gränder och kullerstensgator möter upp med tornhus, timmer balkar och fasader i oändligt olika former. Stil och färgteman skapar läckra övergångar.

Allt som allt bli detta en genomtänkt fotoresa med lugn och ro för själen i hög trivselfaktor. Vi lägger vår energi på fotografering. Socialiserar tillsammans över måltider och en och annan paus drink på fräna ställen.

Läs deltagarkommentarer från andra fotoresor och kurser.

Kursavgift per person 11900 kr. Preliminär boka snarast till marcus at icepic punkt se Betalning sker i samband med startklar kurs med minimum 5 deltagare eller max 8 som meddelas via mejl. Moms tillkommer för företags fakturering.

Följande är inkluderat i avgiften: Kryssning Värtahamnen-Tallinn T/R. Singelhytt med fönster mot havet. Matkuponger för Ala carte 2 x 420 kr. Frukostbuffé 2 x 178 kr. Konferensrum på båten på dit och hemresa 2 x 3 tim. Kaffe o smörgåsar. Singelrum standard på hotell två nätter.

Kostnader utöver kursavgiften: Övrig mat och dryck. Resa till Värtahamnen T/R.

Utrustning som ni behöver ta med är Kamera (mobil funkar) Laptop med Camera Raw Adobe. Tänk på att ha gott om minne och kanske extra kamera batteri. Laddare och nödvändiga sladdar. Bekväma kläder för alla typer av väder och glöm inte Pass för in och utresa. Sist men inte minst ett gott humör 🙂

Kursinnehåll Fredag – Stadsmotiv:

Program innehåll:

  • Nyttja motivets riktning och energi – Bildriktning
  • Grundläggande till avancerade kompositionsregler 
  • Kameravinklar och alternativ exponerings teknik
  • Bild linjers olika karaktärer 
  • Använda grafisk form likt linjer som mall för komposition
  • Balansera motiv elementens storlek och följd ordning
  • Fördela ljus och skuggor korrekt och kreativt
  • Se och använda bildkomposition i djupled

Bildbehandling i Adobes Camera Raw. Metodiskt arbetsflöde från Raw-fil till färdigt fotografi för Webb och print

Grundläggande verktyg och bildjusteringar som används i rätt ordning förenklar och gör framkallning roligt samt minimerar risker för felaktigheter. Jag kommer också att visa hur man gör lokala förbättringar och använder kreativa mallar som guide. Men också belysa hur du skapar fina gränsövergångar som behåller fotografiets trovärdighet och dynamik.

Tider och plan:

Dag 1: Samling 15:00 i terminal hallen Värtahamnen

16:00 Genomgång av Camera Raw över kaffe och smörgås i konferensrum ombord. Arbetsflöde och väsentliga justerings verktyg med skriftligt underlag för ordningsföljd.

18:30 Visning av svartvita bilder med bakomliggande tänk och resonemang ur min portfolio. Under bildvisningen ventilerar vi frågor och eventuella önskemål kring fotografering och bildbehandling samt sätter fingret på allt sådant som kan vara användbart för kommande dagar.

20:00 Gemensam middag i någon av restaurangerna med massor av fotosurr! Det är även roligt att fotografera mat och dryck. Jag tipsar gärna om vad som gör skillnad i tänk och genomförande.

22:00 har jag för mig – Showen på scen håller mycket hög klass och är klart rolig att fotografera för den som vill praktisera fotografering i scenljus! Även här tipsar jag gärna om exponering och tänk.

Dag 2: Landstigning och gemensam promenad till Hotellet ca: 10 min. Incheckning och samling i lobbyn för gemensam promenad till Gamla stan ca 10 min. Vi tar oss runt med kamerorna högt hållna och prioriterar Stadsmotiv. Jag visar och delar med mig av tänk kring komposition och exponering samt hur jag ser och finner ut motiv.

Vi ägnar hela dagen åt fotografering och tar regelbundna pauser på någon trevlig servering.

19:00 Gemensam middag på restaurang med god mat följt av besök på någon frän och stämningsfull Pub.

Dag 3: Hotellfrukost fram till Kl. 10:00.

10:15 – 11:15 Genomgång av dagens fotografering i lobbyn. Fotografering med prioritering på Gatufoto enligt dag 2. Med en lista på olika bild rubriker kommer jag visa alternativa och kreativa kameravinklar samt exponerings tekniker med bland annat rörelse oskärpa och hur man panorerar kameran säkert.

Dag 4: Fri fotografering efter hotellfrukost och utcheckning. Samling klockan 15 i lobbyn för att ta oss till båten för avfärd mot Stockholm. Bildbehandling startar klockan 16 i konferensrum. 20:00 Gemensam middag ombord.

Dag 5: Ankommer Värtahamnen 10:30 Slut för denna gång.

Några bilder från tidigare besök i Tallinn: