Berlin delat i två

Berlin 2023 Fotografisk bildberättelse

När jag reser och byter miljö får vanliga motiv nytt liv.

Märkligt hur det fungerar när man tänker efter. Det uppstår någon slags frigörelse från vardag och rutiner i samma stund som jag sätter mig på tåget eller bussen från Stockholm. I stället för att få livet att fungera som vanligt betänker man alla möjligheter som resan eventuellt kan komma att bjuda på.

Lusten att fotografera vad helst som kommer i ens väg ter sig prestigelöst och man antar olika utmaningar lekfullt och nyfiket. Motivkategorierna skiljer sig sällan nämnvärt från det man gör hemmavid men förhållningssättet ger av någon anledning inspiration och nyvunnen kreativitet. Vilket i sin tur på det hela taget ger perspektiv åt allt det som är viktigt i livet.

Hemkommen med ny bildskörd får man även nöjet att återuppleva resan på nytt och dessutom dubbel glädje när man delar med sig till andra.

Berlin som jag besökt så många gånger de senaste 13 åren har återkommande i viss mån präglats av mitt första besök då staden var delad mellan Öst och Väst under kalla kriget. Intrycken från den resan på 80-talet späddes naturligtvis på av historiska fakta och spelfilmer grundade på dåtidens verklighet.

Nu när jag senast ögnade bildarkivet väcktes minnen och dåvarande reflektioner om hur det måste varit att leva i Berlin med sin enorma mur mitt i staden som separerade två helt skilda världar och människors levnadsvillkor.

Tankarna resulterade i att jag började plocka ut symboliska bilder och skapa eftertryck i bildbehandlingsprocessen med färg och gråskala för att belysa det tvådelade.

Följ med på kommande fotoresa och gör din berättelse i form av ett bildspel enligt kursens upplägg och min hjälp.

Tåget går från Centralstation i Stockholm men det går även att sluta upp längs stationer på vägen dit.  

Fotografi är roligt, viktigt och en god historia intresserar de flesta. //Marcus -icepic

Berlin delat i två: