Bildberättande om Plats och Upplevelse – Fotoworkshop

Stockholm: Workshopen har 4 sammankomster med start fredag eftermiddag och slutar Söndag eftermiddag samt uppföljande redovisning en kommande vardag inom 14 dagar kl. 18-21.

Alla älskar att se bilder från en resa eller upplevelse.

Plats-Vy, Aura-ån och Domkyrkan i Åbo

Det kvittar nästan med vilken kvalitet fotografens bilder är gjorda så länge du är intresserad och tycker det är roligt att få ta del. Men de gånger som presentationer har ett förbestämt visningsflöde höjs vår behållning och ger helhet åt bildberättelsen.

Visningsordning av bilder med tempoväxling är en del av vad vi kommer att sätta fingret på under kursen samt diskuteras på avslutande redovisning.

Bilderna som vi genomför i reportageform får förhöjd status och betraktarvärde. Medveten fotografering understryker ert personliga engagemang och ger avtryck från arbetet bakom bilderna.

Upplevelse-Känsla, Kobra på en restaurang i Hong Kong

Vår uppgift blir att förbereda en så kallad storyboard med förbestämda bildrubriker som förenklar och hjälper er välja passande individuella bildmotiv.

Jag visar och delar med mig av hur Jag tänker och fotograferar med kameravinklar och bildkomposition utifrån att göra bilderna så visuellt intressanta och engagerande som möjligt. T ex. Människor – Stämningar – Detaljer – Byggnader – Händelser – Platser – Känslor – Kultur – Mat – Hantverk, Djur och allt övrigt ni kommer att vilja plåta.

Plats-Huvudmotiv- Upplevelse, Bilvrak Värmland 0573/20

Ps. Det spelar ingen som helts roll om du använder systemkamera eller mobilkamera. Det är inte kameran som gör bilderna och vi utgår från din kamera och eventuella objektiv när vi förbereder bildberättelsen.

Under hösten har jag besökt och förberett mig med att förstå Skansen och dess utbud för att tillgodo se mig workshopens möjligheter och bekanta mig med teman och tänkbara upplevelser. Jag har även pratat med personal och hantverkare i Glashyttan som tar emot oss eller den av er som önskar med förtjusning. Meddelar vi ankomst i förväg kan vi få komma ner på golvet närmare glasblåsarna som också lovat förbereda lite speciella grejer för vår fotografering!

Den här workshopen får dig att stanna upp och tänka till mer än vid enskild motivfotografering. Du vidgar dina vyer och får göra kompletterande bildmotiv som kanske inte faller sig lika självklart på din egen resa, utflykt eller upplevelse.

Detalj, Brunråtta i sängkläder

Workshopen håller fokus på kunskap som gör dina bilder mer berättande och visuellt spännande. Skansen gör sig perfekt med sitt mångsidiga men inramade utbud. Det är absolut inte till någon fördel med allt för omvälvande upplevelsefotografering när man gör en kurs för att lära mer. Jag väljer att göra skillnad på glädje som vanlig inspiration ger men som i sin iver lätt kan komma att blockera nödvändigt kreativitet då motiven och berättelser inte kommer till oss av sig självt. Vill du bli duktig bildberättare gäller det att ta det du har framför dig och förvandla till något visuellt attraktivt oavsett förutsättningar med väder, ljus eller kamerautrustning.

Plats-Miljö, Skansens stadskvarter

Upplägg för de här 4 sammankomsterna är fördelade enligt nedan:

Dag 1: Startar vi på ett fik på Södermalm Tid 16:30-19:30. Genomgång samt förberedande av Bildrubriker med storyboard. Material mejlas till er i förväg så att ni får att bekanta er med struktur och upplägg. Jag kommer att visa utskrivna fotografier som är relaterade till temat och peka på hur jag resonerar och fotograferar för att uppnå detaljer och helhet. Vad som kan göra skillnad och vilken typ av fällor som går lättare att undvika om du känner till i förväg.

Dag två: startar på samma fik med kaffe och planering för dagen som helhet. Gemensam överfart med Djurgårdsfärjan så att vi är på plats när Skansen öppnar klockan 10. Här inleder vi med gemensam översyn i stora drag ca: 1 timme. Därefter får ni börja fotografera efter ert program. Jag kommer att finnas med i bakgrunden och hjälpa er individuellt med allt ni önskar.

Lunch ca kl. 12:30 äter vi på en av restaurangerna som vi bestämmer där och då. Här kan vi surra och byta erfarenheter samt göra upp om turordning om någon eller samtliga vill ha min hjälp individuellt kring någon av era uppgifter. Skansen stänger kl 16 och då bryter vi upp för dagen. En lång paus och sedan analys av ert material hemmavid framåt kvällskvisten. Se över vad ni gjort och vad som fattas eller behöver göra inför söndagen.

Dag 3: Ägnar vi hela dagen åt att förbättra och komplettera er bildberättelse. Samling Skansens Huvudentré 10:00. Över en kaffe inne på skansen stämmer vi av och går igenom era frågeställningar från lördagen. Sätter upp turordning för individuell hjälp och sedan plåtar vi på fram till lunch enligt lördagen. Dagen slutar kl. 16

Dag 4: (vardagskväll 18-21): Inför avslutning med bildvisning får ni i uppgift att printa ut fotografier i storlek A4. Bilderna skall vara i numrerad visningsordning. Vi kommer att diskutera och vända vrida på allt som rör tekniken med exponering bildkomposition samt hur den förmedlar berättelsen som enskild bild samt hur den fungerar bildserien som helhet. Signering av kursintyg samt tack för den här gången!

Läs här hur deltagare uppfattat de olika kursprogrammen Spontana kommentarer från kursdeltagare…

(Bra förkunskaper är Grundkurs eller motsvarande men inget krav.)

Kursdatum 2020-21

  • Dec: 4-6 + en senarelagd kväll med redovisning
  • 2021:
  • Jan: Jullovet 5-8 går i ett sträck med start Tis och avslut Fredag

Tider 9:30-15:30 (lunch 12-13)
Antal deltagare max 6 + Barn
Minimum 3 deltagare för start
Kursavgift: 5500 kr. Vuxen + barn 12-18 år 7500 kr. (Moms tillkommer för företags fakturering)
Kostnader utöver kursavgiften: Printerkopior i A4, Inträdet på Skansen 2 dgr, Resor med SL samt förtäring då vi fikar och lunchar på restaurang.

Ser fram mot några härligt spännande fotodagar tillsammans med er!

Fotograf Marcus Johansson

Obs klä er bekvämt och varmt så att ni kan röra er och ligga på marken om kreativiteten påkallar det. Svårt att ta in info och behålla gott tålamod om ni fryser. Dåligt väder är lika med bra förutsättningar för den sanna fotografen J