Förbereda fotoresa till resmål du gjort tidigare

Publicerat

Ni som är i gasen och mer eller mindre bokar resmål för att motionera kameran har säkert en eller flera gånger suttit ned och funderat över vad dina bilder skall bestå av denna gång?

New York Street workshop 2015
New York Street workshop 2015

Själv har jag svårt för tanken att inte ha någon plan när jag väl ger mig iväg. Det finns naturligtvis undantag då man gör en kortare sväng för att just bara fånga dagen som den kommer.
Första gången jag besöker ett resmål kan jag ibland lida av den nyfikenhet som brinner inom mig, -Jag vill se och göra allt och helst på samma dag. Faktum är att jag brukar tillåta mig detta för att drivet är omöjligt att stoppa 🙂 Dessa influenser samlas sedan ihop och blir kanske till en fotoworkshop!

Den här gången står jag inför en resa till New York som ställer lite extra krav på nya bildidéer eftersom jag varit där så mycket. Lustigt nog jämfört med andra resmål så kräver den här stan minst förberedelse, i alla fall om man vill Skjuta Street.

Nåja, det har blivit en del vändor genom åren med alla workshops och övriga fotoresor och så här förbereder jag mig.

– Först och främst låter jag glädjen och inspirationen guida mig, själva kärnan till att jag bokade resan från första början!
– När det börjar närma sig avresedatum, låt säga ett par veckor innan, när jag börjar få kontakt med att det snart skall hända, Försöker jag konkretisera de grundläggande bildidéer som legat och gnagt i det undermedvetna sedan resan bokades. Då och då kommer jag fram till att dessa idéer är gamla och redan genomförda men att det var så roligt och gör att jag gärna vill göra det igen. En farlig fälla som slår igen och kanske leder till att man blir uttråkad och till och med tröttnar på resmålet en gång för alla på grund av att det där som var roligt sist inte generar liknande stimulans.

– För att komma ur denna onda spiral, vilket är jättesvårt eftersom vi är vanemänniskor och gärna lutar oss mot rutiner av ren bekvämlighet.

Gör en rejäl djupdykning i bildarkivet D vs plocka fram de bilder som du gjorde de senaste två resorna för att få ett bra perspektiv över vad du gjort. Har du bara en tidigare resa så är det långt bättre än ingen i det här sammanhanget. Tänk nu på att gå igenom de bilder som ligger i Grundmappen och inte det gjorda albumen som du redan kollat på hundra gånger och visat andra, Dessa gör ingen som helst nytta snarare tvärtom då du vill undvika att följa gamla spår.

Tanken är att du upptäcker nya bilder ur arkivet genom det tidsperspektiv som förflutit och samtidigt blir mätt på de du bearbetat och kanske förhoppningsvis nu upplever som tjatiga. Medans andra bilder som du inledningsvis mer eller mindre förkastade då du kom hem från resan kanske får dig att lyfta på ögonbrynen och tänka -hoppsan här har vi något att jobba vidare med!

Det här låter väl fint och meningsfullt och kanske inser man att det är inget nytt under solen (få saker är) Men det gäller att “göra” det!

Håll kameran och berättelsen högt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.