Fotokurs Street, Komposition, Människor eller vad du vill…

Publicerat

.. En sak är säker, När du väl lärt dig exponera korrekt börjar den fotografiska resan med hur man komponerar bilder.

Allt för många lägger krut på fotoprylar och vad bilden skall innehålla. Den mer intressanta frågan borde lyda -Hur komponerar jag den här bilden så att den tilltalar betraktaren oavsett ljus, motivområde, utrustning eller vad man nu kan tänkas använda som ursäkt, vilket oftast är det jag hör från kursdeltagare. Det är helt fel “tänk” och leder dig ingenstans om du vill utvecklas som fotograf.

Ta bilden ovan här. En cyklist på en vanlig gata i Paris. Hur spännande är det? Nå, det överlåter jag till betraktaren att bedömma. Själv tycker jag naturligtvis att den är störtskön. Och för att förmedla min syn eller åtminstone öppna upp era ögon för den så använder jag kompositionens makt!

Hennes placering skapar närvaro och kontakt, Ljuset gör det möjligt att läsa hennes ansiktsuttryck och skapar också långa härliga skuggor där jag även passade på att lägga in mig själv som en matchande skugga till hennes, Fasaderna och bilen brevid skapar en ram och perspektiv samt bygger upp ett härligt djup bakom. Allt det här kan man träna in att läsa av på en bråkdels sekund för att ögonblicket senare ha gjort bilden!

Och för er som tänker att jag skjuter villt från höften så glöm det. Jag har full kontroll på mitt verktyg och hur jag komponerar vare sig det är från höften eller ej.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.