Aktuella Föreläsningar

Bokade Föreläsningar 2024:

 • SUNDBYBERGS FOTOKLUBB Paris Trottoar People 11/1
 • HONG KONG OFF THE WALL PREMIÄR PÅ KAMERADOKTORN I STOCKHOLM 14 MAJ (Boka plats först till kvarn gäller)
 • ÖGA FÖR TIMING & DETALJER Street Photography Visning i Linköping på Restaurang Brödernas Onsdag 8 Maj 2024 Kl. 18-20 Antalet platser är begränsat till 19. Pris 125 kr.

Dubbelexponering (Multi exponering) direkt ur kameran

Under en längre tid har jag skapat visuellt dramatiska bilder genom kamerans Multi exponerings funktion med inriktning på arkitektur och gatufoto. Dubbelexponering fotograferas på plats och läggs samman direkt i kameran och är alltså inget montage i efterbearbetnings program. Under 2023 är jag även först ut med en foto-workshop på temat.

Några bildexempel: Klicka upp för att se 100%

“ÖGA FÖR TIMING & DETALJER” STREET PHOTOGRAPHY

Är en serie bilder för premiären av Göteborg Street Photo Festival (GSPF) Som jag hade äran att bli inbjuden till att föreläsa på 2021. Visningstid 45-60 min.

Så här presenterad Lidingö fotoklubb mig i Mars 2023.

“Nästa gästföreläsare är Marcus Johansson.
Gatufoto med timing av Fotograf icepic. Kvällen
till ära presenterar Marcus en samling bilder
med ögonblick från gatulivet.
Med lång och bred erfarenhet skapar han bilder
med genomtänkt professionellt bildspråk. Med
sin bakgrund från reklambyråbranschen samt
kunskaper som kursledare och föreläsare har
han lätt för att skapa bildidéer ur ett kreativt eller dokumentärt perspektiv eller varför inte
både och. Han har ett gott öga för mänskliga
uttryck och känsla för timing. Gillar att skapa och
komponera grafiskt inom alla motiv områden i
syfte att nå berättande och visuellt intressanta bilder.”

VIETNAM – GATULIV I SAIGON & HANOI

Föreläsning på Biograf Sture i Stockholm26/10-22. – Hej Marcus Tack för en mycket bra föreläsning och mycket bra foton. /Arne Lindqvist Senioruniversitetet

Visades på inbjudan av Östasiatiska museet 17/9-22 Deltagare Maria Dao kommenterade: “Älskade alla bilder som visades idag! Slungades tillbaka till Vietnam i alla bilder, så mycket känsla! Fantastiskt 

Under 3 fotoresor till Vietnam har jag dokumenterat gatulivet i norr och söder. Sammanlagt har jag gjort drygt 56.000 bilder under ca 3 månader. Detta innebär ett snitt på 600 bilder per dag i runda tal eller 1 bild varje minut under en 9 timmars dag non stop i 90 dagar.

PARIS TROTTOIR PEOPLE

“Om en bild säger 1000 ord finns det antagligen tusen sätt att fotografera densamma på”

Sedan mitt första besök 1981 har jag ständigt återkommit till denna fantastiska stad som betytt mycket för mig personligen och fotografiskt. Paris bilder blev också min första föreläsning på temat Street Photography. Nu har det gått några år och mer vatten har runnit under broarna. Mitt senaste besök i Maj 2022 engagerade mig att sätta samman en föreläsning enligt titeln ovan.

En varierande samling fotografier med människor, uttryck, stämningar, händelser och stadsmotiv i balanserad tempoväxling. Jag visar och berättar om mina fotograferings metoder med tillhörande exponeringsteknik. Hur jag bygger upp bildkomposition med linjer och kameravinklar. Tankar och resonemang i spontana och medvetna situationer. Hur jag förhåller mig till främlingar som jag möter och fotograferar. Mina bildidéer växer ibland fram ur associationer från livlig fantasi åt det mer komiska hållet. Humor på en bildruta är svårt och något som alldeles för få fotografer anstränger sig med eller visar upp. Min röda tråd och förhoppning är att det skall vara intressant kunskapsmässigt och även underhållande för er deltagare.

Boka föreläsningen med Fotograf icepic Marcus Johansson

Föreläsningen är ca 60 min. Lägg till lite tid för frågor som jag med glädje besvarar.

Senast föreläsningen var i Sep 2021. En ärofylld inbjudan att få vara med på premiären av ett numera återkommande foto-festival GSPF (Göteborg Street Photo Festival) som mötte många härliga skratt bland ett par hundra engagerade deltagare som även ledde till många uttrycksfulla gratulationer med handskakningar. Bland övriga föreläsare fick mina bilder stor uppmärksamhet i tidningen Spart Scandinavian Photo Art. Samma positiva respons har mött mig på föreläsningar i Malaga, Hong Kong, Paris, Älvsjömässan, Folkuniversitetet samt en rad olika företag och fotoklubbar genom åren.

11 svar på ”Aktuella Föreläsningar”

 1. Hej Marcus!
  Hoppas att allt är bra och att du har fått betalt för seminariet. Det var otroligt uppskattat och folk pratar om dig fortfarande. Han var så inspirerande – inget översitteri och på helt rätt nivå!
  Vi ses!

  Tohmas V
  Ordf. LM-Ericsson fotoklubb

 2. Hej Marcus!

  Tack för den givande fotovisning idag! Jag har nu kontaktat bokförläggaren Jörn Lindskog på Thorén & Lindskog i Berlin. Vi får hoppas att han hör av sig snart!

  Hälsningar
  Anette

 3. Hej!

  Tackar för en fin och trevlig visning i går kväll av dina bilder från New York!

  Mvh

  Åke

  Sundbygergs fotoklubb

 4. Härligt att ni verkligen tog er tid att motivera era val, det gjorde hela dagen. Fick en och annan aha upplevelse. Många fina bilder var det. Blev glatt förvånad över min 3 plats i temagruppen rofyllt. Tack för en givande dag.

 5. Hej Marcus!

  Hade nöjet att vara med i Hallonbergen idag när du och Lars gav era tankar och kommentarer på de vinnande bidragen i Svefos Bild-11. Trots att jag inte var med i de lyckligas skara njöt jag i fulla dag av er välformulerade respons.

  Vänliga hälsningar,
  Anna Forsman

 6. Hej Marcus,

  Ditt fina föredrag blev mycket uppskattat bland våra medlemmar på Lidingö Fotoklubb. Som jag lovade så kommer här de bilder som jag levererat för publicering på LFKs webbsida (http://www.lidingofotoklubb.se). Porträttbilden, som du regisserade, blev ju jättekul. Den var tagen utan blixt (ISO 3200) för att få med skuggorna på duken. Fick också vitbalansera till 50.000 grader K för att få bukt med det blå ljuset från projektorn.

  Ha det gott!

  Hälsningar,

  Karl-Erik Brunstedt

 7. Hej Marcus,
  Tack för ett kanonföredrag i tisdags. Jag har fått mycket feedback från folk och dom är jättenöjda och laddar nu för Kina 
  Jag har inte hunnit maila ut fototipsen än men det står på att göra listan för morgondagen så blir det säkert några reaktioner till.

  Hälsningar Maria
  Maria Månsson
  Sweco Structures AB

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.