Kick-off resa med fotografering & bild för kommunikation i centrum

Prison from the lake

Nyhet 2017

En unik resa till ett ödelagt KGB-fängelse (ej tillgängligt för allmänheten) med Fotografering och bildspråk som kommunikation i centrum.

Under 4 dagar koncentrerar vi oss på att komponera och analysera bilders uppbyggnad. Vi åsidosätter verktygen (vilka kameror eller mobilkameror som ni använder) helt och hållet och koncentrerar utvecklingen till bildens betydelse och vad den kommunicerar till betraktaren.

Bilden i vår dagliga kommunikation blir allt viktigare. Kvaliteten speglar så mycket mer än bara innehållet i det avbildade motivet. I det undermedvetna läser vi annonsörens ansikte utåt genom bilden dvs. företagets resurser, kompetens, seriositet och ambition.

Under de här 4 dagarna går vi igenom grundläggande bildkompositions regler som såklart kommer att guida er rätt i hur man bygger upp en välbalanserad bild eller hur man läser och känner igen hög kvalitet för er som kanske handskas med andra fotografers bilder.

Vi pausar med mat och dryck och fortsätter sedan den tidiga kvällen med förberedelse inför den kommande dagens fotoäventyr!
Dagen till ära har ni genom förberedelserna fått en rad teman att skildra på bästa sätt enligt era egna tolkningar. Vi struntar blankt i vilken kamera eller teknik som ni använder. Fotoövningarna handlar enbart om att skapa bildberättelser om det ni ser och upplever.

I fängelsets unika och historiska miljöer kommer vi även att spexa till det på några stationer med duktiga fotomodeller manliga och kvinnliga som bryter ert pågående fotograferingstänk och ger er massor av ny energi, jag lovar! För er som aldrig fotograferat modeller tidigare så kan man jämföra med att vara 9 år gammal inför ett besök på tivoli!
Vi skall självklart ha roligt tillsammans men den underliggande poängen är såklart att människor ofta förekommer i bild och blir således även här under ordnade former en stor del av att att passa in modellerna i deras befintliga miljöer till spännande berättande bilder.

Vid dagens slut efter middag på hotellet går ni igenom och sorterar era bilder i särskild ordning och betydelse.

Framåt kvällen för de som önskar och vill står en Guide redo att ta er runt på de mest intressanta inneställena i staden.

Dag 2. Startar med tidig frukost och genomgång för dagens fotoövningar. Vi besöker Tallinn med en fotografs ögon. Åter igen gäller det nu att skildra gatulivet med dess kultur och människor i deras vardagliga miljöer utifrån era ögon och upplevelser. Bilder som berättar är fortfarande i centrum och kommer sedan att visas upp med projektor och duk ombord.

Tillsammans kommer vi sedan att diskutera era bilder och hur man konkret analyserar det vi läser med en rad genomtänkta frågeställningar. Jag kommer även att ge bilden en professionell bedömning samt diskutera och jämföra undertoner och fler möjliga tolknings alternativ i syfte att förstå så att ni med tiden själva kan göra bra bedömningar och avgöra hur bild kommunicerar med betraktare.

Välkommen till Roliga genomtänkta och pedagogiska Kick-offer med mig Fotograf Marcus Johansson och besättning! Kontakt: 0708-777895 marcus@icepic.se

Ps. Det här konceptet kan naturligtvis appliceras på de motivområden som ni önskar inom ramen för det jag fotograferar professionellt. Kick-off kan såklart förläggas till några timmar som en föreläsning. Eller helt anpassas till några dagar där helst det är motiverat utan geografiska gränser.

Fakta och innehåll:
*Resa från Stockholm 17:30 Värtahamnen T/R i delade eller singelhytter (ert val).
*Konferensrum på över resa och tillbaka.
*Middag och frukost båda vägarna.
*Transfer från Terminalen i Tallinn T/R Fängelset samt hotellet.
*Material för kunskap och övningsmoment samt föreläsning med bildspel.
*Tillgång till fängelset (som inte är öppet för allmänheten) med fotomodeller och catering för enklare lunch.
*Hotellnatt i Tallinn med middag och frukost delade rum eller singel (ert val).
*Kursintyg (diplom) för kommunikation med bildspråk till varje deltagare.
*Kvällsguidad tur bland inneställen och Morgonguidad tur för fotografering i staden.
Återresa och hemkomst Värtahamnen 10:30

Saker ni behöver ta med:
Kamera eller mobilkamera
Extra batterier eller laddningsmöjlighet på plats
Större skärm typ padda eller laptop för bildöversyn och sortering
Kablar samt USB för överföring och lagring
Bekväma och klimatanpassade kläder
Liten ryggsäck eller väska som du bär med dig enkelt
Bra skor för er bekvämlighet

Här är några miljöbilder från fängelset samt fakta. Text Peter Kormu

Nu har 80 år förflutit sedan fängelset byggdes. Med en total yta av 52 hektar kan vi med fog säga att området stort. Fångarna var till en början cirka 1300 st. Efter Sovjets invasion av Baltikum fylldes det snabbt till 1800 st. för att under rekord åren på 80-talet räkna in hela 3630 fångar. Fängelset är idag i privat ägo samt stängt sedan 2010. Därav har detta historiska fängelse bevarats i ursprungligt skick, t.o.m. namn skyltar av de sista fångarna finns kvar. Säkerheten är hög med taggtråd, stängsel, murar och hundar som attackerar alla eventuella inkräktare, oavsett namn eller etnicitet. Under vårt besök är hundarna inlåsta. Under 2 dagar förfogar vi hela fängelse området, exklusivt. Med isoleringsceller, straffceller, små rastgårdar samt mer öppna avdelningar har vi möjlighet att ta del av forna tiders straff och korrektion av kriminella element under forna Sovjet-tidens makt. Historierna och fakta angående det unika fängelset är mångfacetterat med hemska berättelser om lidande under förtrycket från Sovjetunionen.