Sommarbilder…

Publicerat

.. är ingen större skillnad från vinterbilder rent tekniskt. Men vi trivs i ljuset och värmen vilket leder till mer fotografering.

Har man förälskat sig i bilder och fotografering är man förmodligen glad åt den ljusa tiden men finner ganska snart att det lätt blir platta och hårda bilder. Vill man fånga det där ljuset med fina övergångar så måste man göra uppoffringar och ge sig ut väldigt tidigt på morgonen!

Morgonljuset infriar ett större löfte för våra sinnen och andas nytt och fräscht. Medans skymningsbilder förmedlar att ytterligare än dag är avklarad och tenderar framhäva stämningar i större utsträckning.

Fotoentusiasten vill såklart plåta mycket mer än bara väl valda tillfällen. Det är ju bara så kul och vad kan man tänka på för att få ute det bästa under rådande omständigheter?

Soliga dagar är det finare att fotografera mot ljuset eller med sidoljus. Tänkte att jag skulle visa ett exempel på hur det ser ut när man fotograferar med ljuset i nacken (medljus mitt på dagen) Men inser när jag går igenom arkivet att jag inte har några sådana. De är helt enkelt för tråkiga. Men låt för guds skull inte mina ord hindra er från att göra medljus bilder. Vid speciella tillfällen är kanske dokumentationen viktigare än fåfängan. Mottot är att alltid göra bilden när tanken föds. Det går alltid att slänga efteråt men inte få det ogjorda gjort.


Många väljer bort motljus därför att de inte önskar siluetter som nästan är givet då du använder kamerans automatik.

Morgondopp vid Knäbäcks stranden

Justera med ljusmätarmetoden till Spotmätning eller använd blixt. Det vill säga om du inte har kunskapen att exponera manuellt.

Alltså, Solljus mitt på dagen med blå himmel (vackert väder) är ofta en utmaning. Lite moln, regn, dimma har sina fotografiska fördelar!

Fotograf Marcus Johansson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.