Vad är en bra maträtt?
För att besvara frågan underlättar det om du förstår budskapet eller vad receptet består av dvs. Vad är det fotografen vill berätta eller vilka ingredienser är bilden – maten (råvaror) gjord av?
Vad kan jag förväntanta mig? Vem riktar sig bilden till eller vem är målgruppen för Restaurangen?
Man brukar säga att det ligger hos betraktaren att avgöra. Och att en bild säger mer än 1000 ord.
Det är en väldigt avgörande skillnad på att då och då göra en skön, vacker, spännande och intressant bild mot att bestämma sig i förväg om vad du vill berätta och vad din betraktare skall förstå.
Jag möter en del kursdeltagare som berättar om vilka bilder dom lyckats göra på den ena eller andra fotokursen. Men vad lärde dom sig och varför är inte alla deras bilder överlag bättre?
Fotografering är ett hantverk och kan liknas vid ett språk där du behöver förstå glosor – grammatik – nyanser och associationer.
När det här börjar klarna kan du sätta ihop pusslet som du önskar och du vet vad varje del bidrar med!