Icepic Fotograf Marcus Johansson

Street photography i Stockholm 2020

Street photography tar dig till ögonblick och platser ur verkligheten. Här gäller det att vara alert och spetsa all din fotografiska kunskap hur ringa den än må vara. Det väsentligaste är att ha skoj!
Tricket är att förvandla den oändliga information som möter dig på stadens gator till en konkret bild.

Ge bort en workshop med presentkort direkt till din skrivare!

Kursdatum 2020 (En eller två dagar i regel på lördag och/eller söndag)

Jun:
Jul: (Ingår i Stockholm Sommarkurs)
Aug: 15-16
Sep: 12-13
Okt: 10-11 (Erbjudande kom två betala för en)

Nov: Kommer..

-Dec: Kommer…

Jan: 2021 kommer…
Feb:
Mar:
Apr:
Maj:

Kursavgift Per/pers. 1890 kr. (två dagars kurs Lör-Sön 3600 kr)
Max antal deltagare 4 under 2020


Kursen är startklar med minimum 3 deltagare som är anmälda senast 7 dagar före startdatum.

Boka med kursnamn och datum i ett mejl till  marcus@icepic.se
Moms tillkommer för företags fakturering
Kurstid: 10-16

Private courses are available in English.

Jag gjorde min första fotoresa till Paris 15 år gammal 1981. Där och då förvandlades mycket ur mitt fotografiska perspektiv och jag var fast för all framtid i Gatufotots enorma värld utan att veta att det fanns ett ord för det. Att jag senare i livet skulle bli den som Grundade Street Photography workshops i Sverige och därefter hålla kurser på temat världen över finns det mycket mer att berätta om.

Det finns många fotografer som förälskat sig i denna spännande motivgrupp. Något vi delar gemensamt är nyfikenhet på livet och det som rör oss människor. Ögonblick – Uttryck – Känslor och Händelser är några stora rubriker.

Från mina föreläsningar på temat har jag bevittnat hur renodlade naturfoto klubbar senare kom att ha egna gatufoto grupper. Vilket säger en hel del om gatans outtömliga inverkan på oss.

Under den här kursdagen som ibland är en helgkurs och tro mig två dagar är ingenting när man fotograferar gatuliv, så tar jag er med på vad som är övergripande. Vi sätter upp några teman, Går igenom vad som gäller med kamerateknik samt lagar och eventuella regler. Vi gör fria övningar men också några fasta situationer för att ge er perspektiv och idéer om hur du kan fotografera så motivelementen hänger ihop.
Jag kommer naturligtvis att dela med mig av mina motivgrupper med associationsmönster och hur jag närmar mig dessa med kameran.

Den här kursen är precis så enkel eller svår som du gör den till. Jag har många deltagare som gått samma kurs ett flertal gånger av just den anledningen och såklart även beroende på att jag sätter upp den i olika städer världen över. Har du ambitioner utöver det klassiska upplägget så kan jag ge dig individuella konkreta fotoövningar som utvecklar det du vill bli bättre på!

Så här väljer jag att dela upp Gatufoto i teoretiska och skarpa situationer:
Arkitektur/Miljöer – Ljus/Stämningar – Människor/Porträtt – Uppfattningsförmåga/Agerande – Ögonblick/Händelser
Kamerateknik/Nyansering – Bildkomposition/Berättelser – Kontakt/Närvaro – Rörelse/Action

Varmt välkommen!

Fotograf Marcus Johansson

Spontana kommentarer från kursdeltagare…

Mitt intresse för Gatufoto föds på allvar i Paris 1981

Boka en egen dag privat! Pris totalt för 1-3 deltagare 5670 kr. Begär offert för fler deltagare

Liknande upplägg kan även arrangeras i mina favoritstäder där ni kan räkna med att få ut det bästa och ballaste från miljöer som jag kan som min egen bakgård. Några exempel: Paris-Hong Kong-Berlin-Istanbul-London-New York-Barcelona-Hanoi-Stockholm-Malmö-Göteborg. Mejla eller ännu hellre slå mig en signal så kan jag berätta mer och komma med konkreta förslag anpassade efter era önskemål!
Every private course is available in English.

Jag har livnärt mig som fotograf de senaste 20 åren och plåtat Street som en passion sedan 1982. Är grundare till Street photography kurser i Sverige och har liknande och återkommande kurser i Paris, Barcelona, New York Istanbul, Berlin, London och Hong Kong sedan 2008. Undervisar ett par dagar i veckan på Folkuniversitet med olika kurser i olika nivåer samt hjälper yrkesfotografer att utvecklas.

Köp ett snyggt presentkort och ge bort en fotokurs!

Innehåll:

 • Träna på att förutse motiv, gatuscener, händelser och ögonblick
 • Ta ut miljöer, stämningar, platser som är grunden för ovanstående
 • Skapa intressanta bildkompositioner som framhäver motivets karaktär
 • Förberedelser med kamerateknik, tänk och planering för att alltid maxa bildkvaliteten
 • Fotografera kreativt och berättande (Story telling)
 • Fart och rörelse fotografering Metoder och knep som gör att du vågar mera
 • Kunskap att hantera vanliga och oväntade situationer
 • Professionell och konkret bildanalys efter kompositionsregler samt känsla och uttryck

Street photography ur min synvinkel.

Livet på gatan är verklighetens mötesplats, Något de flesta då och då vill vara delaktiga i.
Jag tror att de som älskar gatufoto också älskar livet och mötet med andra människor. Så mycket och många intryck som en promenad på stan kan ge i form av energi eller känslan av att anonymt kunna vara en del av det som pågår. Jag tittar och betraktar det som stunden bjuder och ibland reagerar jag på något. Färger, kläder eller frisyrer, En livlig diskussion, Något som påkallar uppmärksamhet utöver det vanliga, Skratt och känslouttryck, En blick från någon som ser mig, Värme och stämning, Kallt hårt ljus med ett blött klimat, Möte med en hund som gläds fördomsfritt, Vardagsting som bekräftar vårat beteendemönster som människor, Kroppshållningar som leder våra tankar i en viss riktning om status och humör, Stadspuls som får människor till egendomliga handlingar. Ett stort leende med mycket tänder som gör att du själv drar upp smilet, Byggnader och miljöer som påverkar trivsel eller skrämmer, Spännande ljus med dramatiska skuggor, Fordon och transportmedel, Kärlek som uppstår om bara för ett kort mikromöte, Allt det där som på något sätt berör eller lämnar ett avtryck där och då!

Några Street-bilder ur arkivet från gatan i New York – Stockholm – Berlin – Istanbul – Hong Kong – Barcelona – London – Paris – Hanoi med flera städer. Där det även finns möjlighet att var med på kurser!

6 kommentarer

 1. Stort tack för en grym helg med Streetphoto 17-18 april 2010.
  Mycket skratt, massa lärdom, trevligt sällskap och en hel del coola foton. Helt klart att man har en lång väg kvar att gå men nu har men en grund att stå på att jobba vidar från.
  Fick min kurs i 40-årspresent och kan verkligen rekommendera kursen och att köpa den til andra 🙂 bäst av allt var att mina vänner köpt en kursplats till sig själva också vilket blev picken över i:t att få uppleva det tillsammans

 2. Hej Marcus,

  Vi blev nyfikna och tänkte ge en endagskurs i street photography i present, men vill gärna att kursen ska gå i vår. Har du planerat några kurstillfällen under våren?
  Eventuellt kan vi bli minst 3, så att det går att ordna ett eget datum.

  Med vänlig hälsning
  Jan

  • Hej Jan,

   Låter som en toppen idé! Kurserna rullar på som vanligt till våren och datum kommer upp i slutet av november. Vill ni annars boka en egen dag så är det bara att hojta till om ni vet när. Mvh //Marcus

  • Hej! Tyvärr är de dagarna redan fullbokade. Det går en helgkurs nu där det finns gott om plats men även i Mars så långt!
   Mvh //Marcus

Kommentar

Fält markerade med * är obligatoriska.