Icepic Fotograf Marcus Johansson

Street photography i Stockholm 2017

Street photography tar dig till ögonblick och platser ur verkligheten. Här gäller det att vara alert och spetsa all din fotografiska kunskap hur ringa den än må vara. Det handlar om att se och uppfatta det du har rakt framför dig. Mycket går ut på att fotografera spontant men samtidigt vara så pass medveten att du klarar att exponera hyggligt tekniskt eller kreativt och med ens väga in en intressant bildkomposition. (Detta är inget krav som kursen ställer utan mer dit man med tiden inser och kommer på sig själv med att sträva efter!)
Vi jobbar med fria fotoövningar och en del fasta för att på så sätt förankra och spegla vilken sorts kunskap bilden kräver.
Tillsammans sätter vi upp en liten storyboard för dagen med både medvetna och spontana bildidéer. Går igenom vilka regler och lagar som gäller samt vilka knep som gör dig modigare med kameran bland främmande människor.

Spontana kommentarer från kursdeltagare…

Planerade kursstarter för Gatufoto i Stockholm 2017

Höstterminen 2017

Aug: 18
Sep 16
Okt 21
Nov 18 (Spanien Malaga)
Dec 10 Street med Jultema!


Vårterminen 2018
Jan: 18-21 (Relaterad Foto Workshop i HCM-Vietnam)
Feb: 17-18 (Lör-Sön 2 dgr)
Mar: (15-17 Fotoweekend i Berlin)
Apr: 14-15 (Lör-Sön 2 dgr)
Maj: 17-19 (Barcelona Street Weekend)
Jun: Kommer…

Kursavgift Per/pers. 1490 kr. (två dagars kurs Lör-Sön 2400 kr)
Minimum antal deltagare 3. Max 8.
Tider: 10-16
Skriv kurs och datum som du vill boka i ett mail till marcus@icepic.se

Moms tillkommer för företags fakturering

Boka en egen dag privat! Pris totalt för 1-3 deltagare 4470 kr. Max antal deltagare för större grupp är 8 personer.

Liknande upplägg kan även arrangeras i mina favoritstäder där ni kan räkna med att få ut det bästa och ballaste från miljöer som jag kan som min egen bakgård. Några exempel: Paris-Hong Kong-Berlin-Istanbul-London-New York-Barcelona-Hanoi-Stockholm-Malmö-Göteborg. Mejla eller ännu hellre slå mig en signal så kan jag berätta mer och komma med konkreta förslag anpassade efter era önskemål!
Every private course is available in English.

Jag har livnärt mig som fotograf de senaste 20 åren och plåtat Street som en passion sedan 1982. Är grundare till Street photography kurser i Sverige och har liknande och återkommande kurser i Paris, Barcelona, New York Istanbul, Berlin, London och Hong Kong sedan 2008. Undervisar ett par dagar i veckan på Folkuniversitet med olika kurser i olika nivåer samt hjälper yrkesfotografer att utvecklas.

Köp ett snyggt presentkort och ge bort en fotokurs!

Innehåll:

 • Träna på att förutse motiv, gatuscener, händelser och ögonblick
 • Ta ut miljöer, stämningar, platser som är grunden för ovanstående
 • Skapa intressanta bildkompositioner som framhäver motivets karaktär
 • Förberedelser med kamerateknik, tänk och planering för att alltid maxa bildkvaliteten
 • Fotografera kreativt och berättande (Story telling)
 • Fart och rörelse fotografering Metoder och knep som gör att du vågar mera
 • Kunskap att hantera vanliga och oväntade situationer
 • Professionell och konkret bildanalys efter kompositionsregler samt känsla och uttryck

 

Street photography för mig Livet på gatan är verklighetens mötesplats, Något de flesta då och då vill vara delaktiga i.
Jag tror att de som älskar gatufoto också älskar livet och mötet med andra människor. Så mycket och många intryck som en promenad på stan kan ge i form av energi eller bara känslan av att vara en del av det som pågår. Jag tittar och betraktar det som stunden bjuder och ibland reagerar jag på något. En färg, Någons kläder eller frisyr, En häftig diskussion, Någon som påkallar uppmärksamhet utöver det vanlig, Skratt och känslouttryck, En blick från någon, Värme och stämningar, Kallt och kanske hårt ljus med ett blött klimat, Möte med en hund som ser dig, Vardagsting som bekräftar vårat beteendemönster som människor, Kroppshållningar som leder våra tankar i en viss riktning om status och humör, Stadspuls som leder människor till olika handlingar. Ett stort leende med mycket tänder som gör att du själv drar upp smilet, Byggnader och miljöer som påverkar trivsel eller skrämmer, Spännande ljus med dramatiska skuggor, Fordon och transportmedel, Kärlek och relationer med mycket mer, Allt det där som på något sätt berör eller lämnar ett avtryck där och då!

Några Street-bilder ur arkivet från gatan i New York – Stockholm – Berlin – Istanbul – Hong Kong – Barcelona – London – Paris – Hanoi med flera städer. Där det även finns möjlighet att var med på kurser!

 

4 kommentarer

 1. Stort tack för en grym helg med Streetphoto 17-18 april 2010.
  Mycket skratt, massa lärdom, trevligt sällskap och en hel del coola foton. Helt klart att man har en lång väg kvar att gå men nu har men en grund att stå på att jobba vidar från.
  Fick min kurs i 40-årspresent och kan verkligen rekommendera kursen och att köpa den til andra 🙂 bäst av allt var att mina vänner köpt en kursplats till sig själva också vilket blev picken över i:t att få uppleva det tillsammans

 2. Hej Marcus,

  Vi blev nyfikna och tänkte ge en endagskurs i street photography i present, men vill gärna att kursen ska gå i vår. Har du planerat några kurstillfällen under våren?
  Eventuellt kan vi bli minst 3, så att det går att ordna ett eget datum.

  Med vänlig hälsning
  Jan

  • Hej Jan,

   Låter som en toppen idé! Kurserna rullar på som vanligt till våren och datum kommer upp i slutet av november. Vill ni annars boka en egen dag så är det bara att hojta till om ni vet när. Mvh //Marcus

Kommentar

Fält markerade med * är obligatoriska.