Bästa bild i Februari 2014

Publicerat
Berlin former DDR
Berlin former DDR

Brandbergen, Rinkeby eller kanske Flemmingsberg…

Februaris höjdpunkt är Berlin Street-weekend workshop sedan 5 år tillbaka.
Även denna gång blev det några sköna bilder och så väljer jag den här till 2014 års februari bild.
Mitt intresse för Arkitektur och bostadsområden tog mig till den här forna DDR-förorten Marzahn-Hellersdorf.
Jag växte själv upp under 70-talet när Stockholms förorter byggdes på just detta sätt. Genom min Pappas jobb var jag ofta med honom ut på dessa byggen och minns många av de tankar som for genom huvudet kring hur områden och bostäder tog form. Mina tankar går tillbaka till hur den stora vida världen därute inte var så särskilt stor eller för den delen unik eller särskilt svensk. Miljöerna är så identiska att jag inte vet hur jag skall förhålla mig till det. Jag finner det stort och samtidigt så enfaldigt smått när man tänker på hur resonemanget och jargongen måste gått bland dåvarande beslutsfattande människor.
Så med detta som bakgrund väljer jag denna bild som det mest intressanta som Februari bjöd mig.

Text från Håkan Forsellen
Området Marzahn-Hellersdorf i östra Berlin är den största stadsdelen i Tyskland med industriellt prefabricerade bostadshus – Plattenbauten. Mellan 1977 och 1990 uppfördes en egen ”storstad” i storstadens grönare yttre stråk med plats för 178.000 invånare.
Området bestod av sex till elva våningar höga skivhus med omväxlande punkthus på upp till tjugotvå våningar.
(Ur filmen De andras liv från 2006 är det i en av dessa stadskvarter som stasiagenten Gerd Weisler bor.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.