Belys höjd när du fotograferar..

Publicerat

-Oavsett din utgångspunkt gentemot motivet

Klicka på tom bildruta eller rubrik för att aktivera bilder

Bild 1. Klicka på bilden för att se korrekt. Skillnaden mellan Ebb o Flod här i Bretagne kan bli upp till 13 meter. Genom att fotografera båten längs med hamnkajen och dessutom ställa min kroppslängd på 185 cm på tå blir höjden mer påtaglig till skillnad från om jag lägger mig på kajkanten så kommer den upplevas lägre. Det flesta kameror har idag vikbara skärmar som går att nyttja med uppsträckta armar eller tvärtom placera kameran på marken. Kan du vinna 30 cm eller mer så är det värt det. Tänk på att det är skillnad på vad vår ögon ser på plats mot det tvådimensionella resultatet.

2. Dessa plattbottnade ostron båtar ligger fint på havsbotten men det säger inte så mycket om vattnets höjdskillnad. Ju mer jag zoomar in för att komma närmare desto plattare blir bilderna över lag.

3. Zoomar jag ut till mer vidvinkel får jag med avståndet till vattengränsen i horisonten som därmed understryker mer höjdskillnad. Här behöver jag också komma upp en bit för att synliggöra vatten gränsen. Lägger jag mig ner kommer den knappt att uppfattas.

4. Här är huvudmotivet affären med sin nymålade blå färg och det sekundära motivet målaren. Jag böjer knäna rätt rejält för att skap räta linjer i nivå med fasaden. Önskar jag istället belysa hantverkaren kan jag luta horisontens vänster nedåt och lyfta upp människan till höger i bildrummet som då hamnar i gyllene snittet och gör affären mer sekundär enligt hur våra ögon läser bilder.

5. Den korta damen belyser jag genom att komma nära cykeln som visar ett perspektiv något underifrån så att betraktaren kan uppskatta och förstå hennes egentliga höjd tvådimensionellt. Ett större avstånd skulle i det här fallet säkert gå att jämföra då det flesta av oss känner en cykelhöjd men den visuella effekten skulle såklart utebli. Man behöver ofta över eller underdriva bildkompositionen för att på så sätt närma sig vad vår ögon uppfattar tredimensionellt.

Fotograf icepic Marcus Johansson.

För dig som vill lära mer rekommenderar jag fotokursen Visuell Kraft.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.