Berlin Weekend i Feb 2010,11,12 och 2013

(C)2009 {Marcus Johansson}, all rights reserved
Alla bilder är skyddade av upphovsrättslagen och får inte kopieras eller användas utan skrifligt tillstånd från fotografen.

Fotokurser i Februari 2014, klicka här..

Spana in bilderna från mig och läs Elisabeth Hallgrims reseskildring här nedan!

 

[nggallery id=35]

 

Berlin i februari

 

“Groteskt, konstnärligt, vackert, coolt och kitschigt. Konstnärerna försöker bräcka varandra i skaparglädje och kreativitet. Kameran är sprickfärdig med nytagna bilder och i Galerie Tacheles lär det fotas ännu mer. Ett gediget fallfärdigt grått hyreshus. Ett spökhus med en ocean av graffiti. Gatufotografens himmelrike.”

Onsdag

Vi har precis bordat Air Berlins flight från Stockholm till Berlin. Runt oss sitter tyska affärsmän flitigt studerande nyhetssidorna i Die Zeitung. Några svenska filmsnubbar som ska besöka filmfestivalen i Berlin. Någon enstaka barnfamilj och för att inte glömma de sedvanliga pensionärerna som saliga av lycka har gjort ett klipp genom att åka under denna lågsäsongernas lågsäsong.

Vi tar lokalbussen in till Berlin och det tvåstjärniga hotellet som vi har googlat fram på nätet. Det är som hämtad ur en romantisk Hitchcock film. En stor tung port leder från gatan in i ett gammalt mörkt hyreshus.

Vi tar hissen upp till 5:e våningen och innan vi ens förstår att den stannat rycker någon upp dörren från andra sidan och vi tittar rakt in i portierens stirriga blick. Det är knäpptyst överallt.

Hotellet, skumt och underbart där gästerna lämnas åt sitt eget öde efter kl 20.00 ligger direkt under takåsarna. Hela våningen ger intryck av mysig, ruggig ödslighet. Är vi ensamma här?

Oranienstrasse en onsdagskväll myllrar av liv och rörelse med kraftigt färgstärka inslag. Vi strosar ned längs gatan och tar oss tid att titta in på udda bakgårdar med dörrar stora och tunga som St Petersporten, överösta med graffiti, vilket eldorado av arkitektur och galna yttranden. En lång mörk gång leder in till en modern loppmarknad, inhyst i en förre detta industrilokal. Ett fullständigt kaos av kläder, smycken, böcker, skivor, prylar och människor. Hög musik överröstar det flitiga prutandet i de mångfalliga och fantasifulla stånden.

Baren vi slinker in på är gatans coolaste. Minimalismens 50-tal, enkla soffor, mjuka fåtöljer, pinnstolar, trä och metall. En doft av Cuba, folkhem, flower power. Drinkarna är utsökta, sorlet högt, högtalarna sprakiga, stämningen på topp.

Torsdag

Frukost mellan de snötäckta takåsarna. Smala strimmor av sol tränger sig igenom de välvda fönstren. Framför oss har vi fyra och en halv timmes guidad “walking tour” med Insider Tours proffsiga guide på temat “Cold War”, kalla kriget bakom järnridån. Skotske Nigel är som ett vandrande uppslagsverk med personlig erfarenhet av kalla kriget. Denna förre detta diplomat, eller spion som han själv helst kallar sig, berättar med full inlevelse om vad som lett till Berlinmurens uppgång och fall. Snabbt glömmer vi att vi faktisk vandrar runt i nästan fem timmar i ett snöigt, grått och kallt Berlin.

Äntligen mat. Currywursten slinker efterlängtad ner inne på den dunkla tyska bierstuben under tågstationen Friedrichstrasse. Hela källarpuben vibrerar i takt med tågen som passerar ovanpå i rusningstrafiken. Långa höga glas välfyllda med kall weissbier sätter pricken över i’et.

Tröttheten stiger genom kropp och själ. Som ett sista stop före hotellsängen tittar vi spontant in i en modern weinstube där väggarna är dekorerade med över 2000 vinflaskor. Vi befinner oss i Hackescher Markt med sina otaliga barer och restauranger. Timmarna innan har vi spenderat i Fernsehturm. Med sin sobra interiör med träpanel och klinkers var vi med ens tillbaka i ett svunnet 60-tal. Vi hade hela tornet för oss själva. Hissen upp fick det att knäppa i öronen och plötsligt var vi uppe på utsiktsplatsen med sina lutande fönster ut mot Berlins skyline. Sällan har vi beskådat en stad i en sådan tystnad.

Fredag

Galerie Tacheles. Gatufotografens himmelrike. Ett gediget fallfärdigt grått hyreshus. Ett spökhus med en ocean av graffiti. På bakgården visas konst i alla former. Statyer av gammalt tidningspapper, användbara och oanvändbara prylar av metall och rester efter gamla bilvrak. Gillar man det hämningslösa bohemiskt kreativa har man hittat hem. Invändigt finns konstnärsateljéer med stark personlig prägel utspridda på de olika våningarna.

Sen fredagskväll, reggea och ljuv discomusik strömmar ur högtalarna i den dunkla, shabbiga baren på Rosenthalerstrasse. Den svarta färgen på borden har flagnat, bilderna på väggarna har varit med länge och publiken är i full gång i livliga diskussioner. Här erbjudes trevlig service vid bordet. Det slår oss hur bekvämt det är med denna gamla tradition. Bara sitta där vid sitt bord och bli ompysslad, dricka sitt kaffe, sitt vin, sin öl, njuta.

Lördag

Längs Kottbusserstrasse kryller det av små, billiga, shabbiga butiker. Vi befinner oss i den södra del av Berlin, långt ifrån de vanliga turiststråken. Här ser vi vardagen, den lokala icke-infödda Berlinarens hem och vrå. Barn, ungdomar, gummor och gubbar. Slöjor, förkläden, långa kjolar, vinterrockar, fuskpälsmössor. Nedslitet och gammalt, vänligt och skönt i all sin enkelhet. En annan del av Berlin. Några studenter slår sig ned vid bordet bredvid oss på det lokala caféet. Vi intar vår smakfulla svarta kaffe i djup tystnad.

Tillbaka i stadsdelen Tiergarten, lunchdags. En stor och inbjudande bistro av den gamla sorten. Högt i taket, stora härliga fönster, svartvita schackrutor på golvet. Mahognybord och stolar där tidens tand har satt sitt tydliga spår. Häftiga gedigna väggmålningar från golv till tak. Bakom den pompösa baren reflekterar stora speglar gästernas rörelser. Vi hittar ett litet trevligt bord mitt i lokalen och får 360 graders utsikt till grannborden runt oss. Överallt pratas det tyska. Politik, litteratur, sport, allmänt. Vi betraktar kyparna med sina vita förkläden, de pälsklädda äldre damerna vid grannborden, de kultiverade äldre herrarna. Det är bara att njuta, här och nu. Det är februari, det är härligt, det är levande, det är Berlin!

Fotografens perspektiv:

En kall vinterdag med sol och fantastiskt spännande ljus bjuder in till att andas frisk luft. Fri från ansvar och alla normala rutiner på hemmaplan. Miljöombyte av det här slaget är verkligen ett lyft för själ och livet självt. Jag tar ett djupt andetag med laddad kamera och sällskap som gör resan och dagens äventyr till vad det än blir eller kommer bestå av till ett lyft.

 

5 svar på ”Berlin Weekend i Feb 2010,11,12 och 2013”

  1. Hej på dig din förförare! En sådan text som Elisabeths kan man inte ignorera. Jag var i Berlin i september. En liten smakbit. Blev klart hungrig. Vad är det för konditioner?
    Hälsningar Jan Kw

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.