Ju mer bild jag konsumerar desto mer skönjer jag likartade mönster. En intressant frågeställning är varför en bild så ofta får representera drömmen om det perfekta?
Bilder vi gör speglar den verklighet vi har inom oss. Om du som fotograf beskriver det du avbildar med en smula modifikation för att understryka berättelsen så att andra förstår eller om du fångar tillfället genom att förfina beskrivningen med ett kanske dolt invant underliggande syfte?
Vetskapen om att ett fotografi representerar ett så pass kort ögonblick att det blir näst intill omöjligt att fastsälla vad som faktiskt var sant, Påverkar såklart ditt sätt att avbilda och hur du vill att andra skall läsa och tolka bilden då tidens rand suddat ut ifrågasättandet på det stora hela.
En av de starkare drivkrafterna är våra drömmar. Vilket enkelt nog förklarar ovanstående handlingar och tankar så till den grad att detta resonemang blir onödigt. Men jag får väl försvara det med vårt lika starka behov av socialt välbefinnande samt självbevarelsedriften att hävda vår existens gentemot varandra.
Så vad är det då som är intressant med denna tanke och frågeställning?
Ni har säkert hört att en bild kan säga mer än 1000 ord. Vilket betyder att fotografen kan stå inför lika många beslut då ett fotografi skall göras.
Frågan som återstår och som också är nyckeln till ditt medvetna bildspråk lyder: – Hur väl känner du dina undermedvetna val och beslut?
Fotograf Marcus Johansson