Fotografera musikartister

Publicerat

Julkonsert med Eva-Charlotte Roslin

Att göra bilder av någon som uppträder live på en liten scen med sittandes publik kan bli till en utmaning. Du kommer därmed som fotograf att ständigt vara i vägen för ett antal personer då scenen inte heller är särskilt upphöjd. Däremot får du en trevligare kameravinkel som inte alltid är lika mycket under ifrån och har förmånen att välja detta då det är till fördel. Alternativet brukar annars bli att backa ifrån scenen med ett längre teleobjektiv för att minska höjdskillnaden.

Uppdragsgivarens ide om vilka bilder som dom hoppas på eller kanske förväntar sig sätter din egen kunskap på prov. Eftersom du vet av erfarenhet hur mycket trassel det finns att försöka undvika och ta hänsyn till för att en bra bild ska bli verklighet. En vanlig rockkonsert kan man ta hjälp av spotlight ljus som belyser det som skall framträda och på samma gång mörklägger det som är sekundärt och för stunden mindre viktigt. Här i Adventkyrkan i Stockholm är dock belysningen konstant och framhäver varenda detalj. T ex mikrofonställ, Notställ, sladdar och övriga pedaler. Så det gäller att försöka åka slalom mellan allt detta och se upp med mikrofonen som lätt kan dölja ansikte och uttryck samt även kasta förödande skuggor.

Vad behöver du för ett sånt här uppdrag i form av objektiv? Ljusstarkt med en brännvidd från 50 – 150 m.m. är bra om du har tillgång till att vara framför scenen. En skoblixt kan såklart vara behövlig. Sen är det bara att försöka klargöra artistens rörelse mönster och planlägga möjliga fotograferingsvinklar för helfigur, -halv och ansiktsbilder. Resten är en fråga om exponerings timing från din sida. Kan vara bra att underexponera en smula då olika hudtoner lätt blir för ljusa då artisten rör sig i och utanför påliggande ljus. På det här uppdraget skulle jag även porträttera efter giget och skapa några mer kontrollerade porträtt för kommersiella syften. Här är det bra om du kan isolera personen från stökig omgivning med väldigt kort skärpedjup eller om du finner ut en lämplig bakgrund som passar in och ger eftertryck åt porträttet. Vitbalansen spökar nästan alltid med bättre och sämre temperatur. Vilket knappast går att göra så mycket åt utan får justeras i bildbehandlingsprocessen.

icepic – fotograf Marcus Johansson Uppdragsfotografering

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.