Fotografera på en båt, Fototips

Publicerat

9631-Christer-vid-rodret

Först vill jag bara tacka Andreas och resten av gänget för ett par fantastiska dagar i skärgården!

Under ett par dagar gjorde jag dryga 1000 bilder av 5 grabbar på en båt och lite annat runt omkring. Min avsikt är ofta att berätta med bild som förmedlar händelse, vart man befinner sig och samtidigt spegla det du upplever emotionellt. Fick jag bara använda ett foto från helgens segling som beskriver och sammanfattar vad jag upplevt så blir det nog denna!

Till min hjälp använder jag ett vidvinkel 14-24 och blixt. Pröva om TTL fungerar för det ljus ni befinner er i annars gör jag det mesta med manuella inställningar för att få en bra balans till det befintliga ljuset.
Precis som med alla andra utflykter med kameran gäller det att nyttja nyhetens behag och energier. Dvs ligg på ordentligt med kameran medans det är roligt. Du ser och upplever mer som sedan snabbt tynar bort mot andra och tredje dagen.
Att fotografera land och egna segel bör du kanske inte lägga jätte mycket tid på. Gör någon bild bara för att kunna visa senare eller om ni passerar trånga passager så kanske det kan bli bättre.

På en segelbåt är koncentrationen runt sittbrunnen påtaglig och det är där allt händer. Glöm det där med att dokumentera med kameran och försök att ta in allt av vikt. Vad är det som pågår och vad är det som beskriver detta? Roder, Vattnets rörelse och formation, Horisonten lutning, Flagga, Människans uttryck och hållning, förhållande mellan flera besättningsmän och aktivitet. Hur bör du komponera och balansera allt detta så att du får ett flyt i bildspråket som binder ihop alla komponenter och levererar en sammantagen berättelse. Många bilder blir det innan du begriper vad som gör just det på just din båt och sedan är det bara framkallningen kvar för att lyfta fram och förstärka det som din upplevelse bjöd!

Här kommer en mycket hjälpande hand Fotokurs 3-stegs utveckling Fotograf Marcus Johansson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.