Fotografera serverad mat

Publicerat
Mozzarella som förrätt på en restaurang i La Roche
Mozzarella som förrätt på en restaurang i La Rochelle

Studerar man bilder av mat i tidningar så är den ofta läckert upplagd med komposition och ljus som bjuder ögat på en resa till en närmast ouppnåelig tavla av läckerheter, vilket har sin poäng i sammanhanget. Ger du dig sen på att plåta din egen mat när samma inspiration infinner sig kan det få vem som helst att tappa sugen i alla fall på själva fotograferingen om man jämför 🙂

Mat för mig är en stor del av livet, något jag älskar och gärna ser fram mot i stort sett varje dag. På restaurang plåtar jag ofta den mat som serveras till mig om den ser inspirerande ut.
Det här har pågått under många år och jag har kommit att gilla när bilden förmedlar en smula verklighet så att det syns att maten är upplagd för att förtäras.

På många av mina workshops så brukar jag utmana deltagarna i vem som gör snyggast matbild av den lunch vi blir serverade. Det brukar som regel avslöja ens kompetens inom kamerateknik, fotografiskt seende, bildkomposition och förmåga att berätta och sammanfatta ingredienserna till en inbjudande helhet. Med anledning av detta började en tanke om att skapa en workshop på temat att ta form för ett par år sedan och under min Vin & Mat resa i sommar började jag skriva på ett upplägg, Det är långt ifrån klart men rubrikerna av innehåll och själva upplevelsen känns solklara så här långt. Jag har prövat idén på många av mina kursdeltagare där nästan alla matglada ser fram mot en sådan fotokurs.

Jag fortsätter att jobba vidare på idén så här under semestern då nya intryck och en avspänd inställning gör skrivandet till en fröjd även om jag alltid inser hur jag väldigt gärna skulle vilja bli bättre på just den biten 🙂 Finner du en sån här kurs intressant så skulle jag uppskatta mycket om du har lust att slänga iväg en kommentar och även synpunkter på temat skulle vara roligt och hjälpsamt att få!

Fotograf Marcus Johansson

6542-Provar-vin-La-Roche

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.