Grundkurs intensiv Lör 29/10

Publicerat

Stockholm Södermalm 09:30-16

Att lära sig exponera manuellt är grunden för att kunna skapa de bilder du önskar under alla ljusförhållanden. Kamera eller mobilkamera saknar betydelse. Under enkla ljusförhållanden klarar kamerans automatik väldigt mycket.

Som fotograf vill man använda det bästa ljuset för att skapa djup och dynamik. Då är det sällan som man vill ha medljus det vill säga solen i ryggen. Bilden nedan är exponerad med automatik till vänster. Till höger är resultatet av bildbehandlingsprocess i Photoshop. Den här gången fungerade det hyggligt att rädda bilden medan andra gånger har bilden kanske mer detaljer som tex ett ansikte eller liknande och då kommer kvaliteten gå förlorad. Klicka upp bilderna för att se 100%

Poängen med manuell exponering är inte bara att kunna exponera korrekt utan snarare att kunna välja vilket motiv i bildrummet som du exponerar efter.

Tjejen till vänster är till hälften i solljus vilket lätt kan bli för ljus hud eller för mörk om du låter kamerans automatik exponera. Mannen till höger kontra reklamansiktet blir lite enklare därför att skillnaden mellan mörkt och ljust är mindre genom mjukare ljus.

Det är till slut fotografen som avgör vad berättelsen består av och vilka detaljer som behöver kunna komma fram och vilka som får bli mer sekundära samt vilken ljusstämning som understryks.

Läs mer här och kom med på denna endagskurs en gång för alla! //Marcus -icepic

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.