Övning 1: Låt ljuset bestämma motiv

Alla blir vi fascinerade av ljus i olika skepnader, och av det skälet så verkar det bra att börja där. Ordet fotografi kommer från grekiskan och betyder måla med ljus.

Fotografering är ju så mycket mer än en bra bild. Ett skäl till att ta kameran och gå ut borde vara ungefär densamma som att ta Metspöet för att fiska. Fångsten är sällan det primära och samma avspända inställning kan man använda när man är ute med kameran. Njut av att befinna dig nuet. Andas, filosofera och försök att koppla av från stress och ansvar för en stund. Klarar du det så försvinner även kraven från fåniga förväntningar på dina bilder som kanske dina järnspöken själv har skapat i slutet av dagen.

Nu kör vi, Greppa kameran och ge dig ut på jakt!

Låt solljuset guida dig fram till motiven. Starta en tidig morgon med en rutt till fots som du känner och låt sedan ljuset bestämma helt och hållet vilka motiv som skall fastna på sensorn. Det här är ett utmärkt sätt att bekanta sig med nya motiv som man kanske aldrig annars hade intresserat sig för fotografiskt.

I all enkelhet:

För att komma igång så inleder vi med en skön och avkopplande fotopromenad!

Välj ut något av dina favoritstråk. T ex. i skog och natur, Vägen till utsiktsplatser/vyer, parker, stränder och vattendrag eller Gator genom staden som du med glädje promenerar

Fatta kameran i handen och ge dig iväg. Uppgiften består i att se och fotografera alla de motiv som är belysta av solens strålar. En parantes, låt inte hjärnan ta över och styra dig med tankar som, Vad ska jag med det här motivet till? Bäst att fortsätta leta efter något annat som kan vara mer intressant. Motiven i den här övningen är totalt Orelevanta. Det i sin tur kommer att öka din förståelse för ljusets betydelse för all din fotografering framöver. Alltså, det är ljuset som bestämmer vilka motiv som du skall fotografera.

Pröva att göra en par tre olika rutter på samma sätt med inte allt för lång tids mellanrum. Välj ut de 10 bästa bilderna från varje tillfälle och printa ut papperskopior (gärna större än normala vykort) från ett fotolabb med bra utrustning.
Jämför bilderna och fundera över de motiv som ljuset levererat åt dig!

Filmsekvens/fotografier övn.1a:
Morgonljus i natur/stad. Person med kamera som följer ljuset med kamera och ser vart det leder. Zooma in motivet och filma sedan fotograferingen. Avsluta med stillbild på det avbildade motivet.
1b: Samma sekvens med stadsmotiv.

Utöka med rutter i vardagen
Mina fotorutter brukar bestå av stråk som jag har anledning att göra ofta. Som vägen till och från Jobb/skola eller andra ärenden som du normalt gör till fots. På det viset blir det inte bara en tjatig transportsträcka med siktet är inställt på att komma fram och vad du skall företa dig när du är framme. Eller ännu värre tankar, som att du skall gå samma väg tillbaka innan du ens är framme. Trist och meningslöst många gånger om man bortser från motionen. Ta mer tid på dig och ge dig av på upptäcksfärd med kameran beredd istället!

Fsf 1c:
Ansiktsuttryck utanför hemmet checkar kameran och drar ett djupt andetag och blickar utåt med förväntansfull blick och ger sig iväg mot ljuset.

Nu när du är varm i kläderna och förmodligen förälskat dig i din nya eller gamla hobby så är det jättebra om du ordnar ett fotoplank hemma där du sätter upp dina alster för betraktelse. (Är väggarna där hemma upptagna så rensa kyl och frys och inhandla ett gäng magneter att fästa bilderna med!)

Om du blev positivt överraskad av motiven och fann glädjen i detta så gör om samma rutt under andra ljusförhållanden med andra väderförhållanden som regn, snö, höstlöv eller annan årstid.

Mer medvetet:

Gör rutterna som ovan och ta ut de 5 mest intressanta bilderna (låt ljuset och inte motivet bestämma) Betrakta bilderna kritiskt och föreställ dig hur du kan komponera annorlunda för att det skall bli ett bättre foto. T ex. betänk kameravinkel, Bildens förgrund, mellangrund och bakgrund, Vart ligger fokus -ligger den rätt? Vilken riktning har huvudmotivet, Vart börjar och slutar bilden? Är skärpedjupet det optimala? Bör du använda en annan brännvid? När din bedömning är färdig gör du om dina bilder med de nya slutsatserna.

Med Ambition:

Vi höjer ribban ett snäpp och använder oss av samma motiv som ovan men istället för att nöja oss med de nya slutsatserna om hur du skall göra en bättre bild, så stannar vi upp och bekantar oss ordentligt med motivet. Sträva efter att se med nya ögon dvs. titta efter grafiska linjer och formationer. Kanske kan det framkalla en helt ny bild genom att belysa dessa karaktärer. Använd skärpdjupet mer kreativt T ex. 3 olika bländartal på varje bild Låt fantasin ta dig och betraktaren bortom det uppenbara. Lek med kameravinklar och oskärpa. Försök att åstadkomma något som du vet att betraktaren aldrig annars hade sett. Håll på tills du känner dig riktigt trött och färdig med motivet.

Motivbank:

Eftersom hela idén med den här övningen går ut på att låta ljuset leda dig till motivet så blir den här underrubriken överflödig. Det skulle ju naturligtvis vara enkelt att skriva ner en rad tänkbara motiv som jag vet att ni kommer stöta på i olika miljöer. Men jag väljer att avstå från att ge er bildidéer som gör att ni kanske söker efter just dem och glömmer ljusets betydelse. Hela glädjen är att låta solen överaska en med vilka motiv som du skall fotografera!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.