Komponera med Visuell Kraft

Publicerat

Bildkomposition går ut på att placera bildmotiven i någorlunda god ordning inom ramen för det rektangulära bildformatet. Komposition kallas ofta för bildens grammatik vars syfte är att förenkla och tydliggöra bildelementen för betraktaren/läsaren. (klicka upp bilderna för att se korrekt)

Tredjedelsregeln är en nödvändig grund som utgör basen för god uppbyggd balans. Förfinas regeln blir kompositionen mer känt som Gyllene snittet.

Grundregeln är relativt enkel att förstå och använda med lite övning på tex vanliga motivgrupper som porträtt och landskap. Så långt är många tillämpare med och de allra flesta nöjer sig med denna trygga kunskap. Men det är från denna kunskapsbas som den riktigt intressanta bildskapandet tar sin början..

Under en kursdag tar jag er med i hur tänk och användningsområde fungerar med ovanstående grunder för bildkompositions regler. Därefter gör vi genomtänkta fotoövningar som visar vägen till hur mycket mer du kan få ut av dina motiv. Genom att pusha balanserade gränser och bryta en smula mot givna regler tar vi ut svängarna mot kreativt skapande. Med denna insikt kan du sedan nyansera ditt bildspråk i önskvärd riktning och med all säkerhet skapa fler bilder med pricken över i.

Till kurssidan Visuell Kraft Nästa startar i Stockholm på söndag 5/6 kl. 10:30-17 Boka med ett mejl

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.