Porträttera vänner och bekanta i sommar!

Publicerat

Gillar du att fotografera och låter därför kameran alltid hänga med på dina utflykter? Jag gör det jämt! Men många gånger när jag är som mest sugen på att fotografera saknas motiven för vad jag själv önskar för stunden. Är jag då i sällskap med vänner och liknande brukar jag istället engagera mig åt att försöka fotografera dem. Alltid roligt med porträtt i naturliga miljöer!

Har du en gång lyckas göra någon hygglig bild på din vän så är chansen väldigt god att du får förtroendet igen. Det där med att fota obemärkt är väl en sak i sig. Jag menar att försöka använda en stund tillsammans för att skapa porträtt utifrån de förutsättningar som gäller där ni befinner er.

Jag hade nyligen en workshop med några fotografer på ett nyligen nedlagt KGB-fängelse som inte gick ut på att fotografera människor utan snarare deras levnadsförhållanden. Men jag kunde inte låta bli att använda min vän Peter som statist för att för att ge betraktaren en tydligare idé om hur det kanske skulle vara som inlåst.

Längs fängelsemuren stod Ole en av kursdeltagarna och betraktade möjliga fotovinklar när jag bad honom stå still en liten stund för att göra ett porträtt mot graffitin i bakgrunden.

Bakom disken på en bar i en galleria möter jag den här tjejen (Miriam) som utstrålar mycket positiv energi. Med ens ville jag göra en bild på henne men det kan lätt bli fel att öppna med att stoppa upp en ganska stor SLR-kamera rakt i nyllet på henne vid första ögonkastet 🙂 Istället beställde jag ett glas vin och placerade kameran tydligt på disken. Ganska snart pratade vi foto och visade bilder för varandra. En mjuk övergång som skapade förtroende och gjorde detta naturliga porträtt av hennes personlighet möjligt!

Vill du lära dig mer om hur man använder befintligt ljus med naturliga bakgrunder. Vilken riktning bilden bör sträva åt samt hur du bäst placerar motivet i bildrummet med komposition och vilka kameravinklar som förtydligar syftet med uttrycket. Samt hur du kommunicerar för att lyfta energi samt göra personen aktivt delaktig i ert gemensamma intresse?

Anmäl dig till den här endagskursen och du förändrar ditt porträttfotograferande för all framtid med nyvunna insikter och kunskaper!

Fotograf Marcus Johansson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.