Tips för Street Photography

Publicerat
Kursdeltagare in action Stockholm

Den mentala inställningen är nog en god portion empati.

Gatufoto handlar och kretsar kring att vara delaktig i det som händer och sker runt där du befinner dig för stunden. Vet inte hur många gator eller gånger som jag vandrat med kameran i jakt på bilder utan att komma hem med en enda bild. Alla möjligheter utgår från din inställning och tänk kring vad som är en gatubild. Föreställer du dig att du skall komma hem med en 10-poängare blir du nog utan bilder ganska ofta. Och säkert i sådan utsträckning att du tröttnar på grund av att uppgiften blir så svår att när den väl uppdagas missar du den för att du inte håller igång kameran med enklare motiv under tiden.

Vad är det då som gör ett bra gatufoto eller vad består det av? Ja, vem vet? Det är väl just det som avgör saken. Ett bra gatufoto kan vara precis vad som helst. Den gemensamma nämnare för mer lyckade bilder är att de är bra berättade. Den omedelbara ingrediensen som får oss att haja till är att vi blir berörda vid först ögonkastet. Din uppgift att ta fasta på det du kan påverka som Tex Ljus – Timing – Komposition – Exponering – Stämning och Känsla. Att förvalta dessa kunskaper gör man nog livet ut genom att ständigt analysera sina alster och andras såklart.

Hur gör du då för att bli en bättre berättare? Det är ju som regel ganska tacksamt att fotografera ett motiv som är så unikt att det klarar sig utan ovanstående kunskaper. Väldigt många gatufotografers bilder säger ingenting utan verkar hoppas på att någon betraktare bland alla där ute på nätet skall förstå vad just denne har sett eller självupplevt?

Att gör en bra bild påminner om att berätta en historia – Gör det med inlevelse och du fångar dina lyssnares intresse – Skriv historien med ord som gör att andra vill läsa. Använd din fantasi där verkligheten inte räcker till – Ta hjälp av dina och generella fördomar så att de blommar ut till överdrift, brukar kunna vara en god grund för humor som många kan glädjas åt och känna igen sig i.

På Älvsjömässan till helgen 22-24 Mars visar jag bilder och delar med mig av mitt tänk och hur jag använder kunskaper som ligger till grund för mitt bildspråk. Jag kommer att var på scen två gånger per dag under 45 minuter. Det finna också möjlighet att prova på Gatufoto tillsammans med mig. Följ länken här för mer info om tider med mera.

Explore – Outdoor

Varmt välkommen

Fotograf Marcus Johansson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.