När du får syn på ett motiv som du vill fotograferar är det lätt att bli en smula blind eller upptagen av just motivet du spanat in. Här fastnade jag för dessa härliga färgband som vajade i vinden, -Check. Vad mer finns där innanför den rektangulära bildramen? Det är alltid den första följdfrågan som du behöver notera medvetet oavsett vad du fotograferar. Här finner jag Plattan med sina trianglar. Det rör sig människor som behöver placeras mellan banden och gärna med separation från varandra och annat så de inte blir integrerade. Jag har rampen upp från plattan och Kulturhuset i bakgrunden att ta hänsyn till. Nu när jag har koll på alla motivelement kan jag koncentrera mig på kameravinkel, exponeringsteknik samt slutlig bildkomposition och börja fotografera.. Fågeln som plötsligt dök upp i bildrummet hamnade tursamt bra i sin placering.
I syfte att lyfta fram bokstäverna i gatan med Strindbergs citatet lutar jag horisonten en smula diagonalt. Det ger skjuts och djup åt bokstävernas linje, Det framhäver och separerar samtidigt från husfasaderna på sidan som annars skulle dominerar och göra bilden mer statisk. Det något korta skärpedjupet leder ögonen längs citat linjen och skapar dynamik åt helheten. Människan till vänster kan man vara utan som renodlad cityscape, jag gjorde både och men bestämde mig för att bilden gjorde sig mer levande med. Klicka upp bilden så blir personen mindre och passar in bättre.
Detaljfotografering i staden kan man ägna sig åt hur mycket som helst. Tänk och resonemang är detsamma som vid större vyer och landskap. Fördela bildelementen så att mönster, form och ljus skapar en läsbar bildriktning.
Vill du utforska detta område mer så kan du vara med på söndag 21/8 i Stockholm. Tid 10:30-17.
Till kurssidan Stadsmotiv – bilder som lockar ögat