Bildanalys på mina fotokurser

Publicerat
Hav Vågor Vy 9425/15

Noggrann bildkomposition väger in samtliga bildelement i bildrutan, dit räknas även tomma ytor. Tredjedels regeln hjälper oss placera motivelementen i en balanserad utgångskomposition. Därefter behöver fotografen justera så att huvudmotivet (den mittersta ljusreflexen) får den mest gynnsamma positionen och helst så att övriga sidomotiv harmonierar eller om de mer o-organiserat bidrar till att bygga eller lyfta bildens övergripande uttryck.  

I den här enkla vyn av vatten, ljus, horisont och himmel tar jag hänsyn till de horisontella våglinjerna samt ljusreflexernas blickfång i en tilltänkt vertikal bruten linje. Ljusreflexen i mitten fungerar som stabil utgångspunkt (bas) för hur alla övriga element bör förhålla sig med avstånd och placering. Den något brokiga ljusreflexen i förgrunden gör bildens intryck mindre statisk och mer levande. Den utgör en viktig brytpunkt och kontrast mot de övriga mer symmetriska bildelementen.

Inledningsvis placerade jag huvudreflexen och ljuspunkten i horisonten i en vertikal mittlinje. Det blev för statiskt och skapade obalans genom förgrundsreflexens position. Resultatet blir då att ögat fokuserar på ljusreflexerna vertikalt och låter havet och vågorna fungera som stöttepelare i periferin. Du behåller visserligen stämningen men vattnet får mindre betydelse och gör bildens helhetsintryck plattare.

Förgrundsreflexen leder ögat diagonalt åt höger medan mittenreflexens formation leder aningen diagonalt vänster och fortsätter upp mot den slutliga bredare horisontreflexen. Denna bildriktning leds av en så kallad tilltänkt bruten linje som skapar balans och ordning men med ett dynamiskt omfång.

Härifrån följer sedan diskussion och kommentarer på framkallningsprocessen av gråskalans ton, kontrast, Mättnad och lyster samt hur följsamt övergångar upplevs mellan hårt och mjukt. Vi tittar på hur detaljåtergivning fungerar med skärpedjup och fokus. Och slutligen sätter man fingret på uttryck, känsla och berättelse utifrån fotografens bildidé.

Så här vänder och vrider vi på bilders innehåll under våra bildanalyser.    

Till icepic fotokurser

Ps. Min populära sommarkurs går för första gången detta höstlov 3-6 November 2022. En 3-stegs utveckling till reducerad kursavgift. Kursen är startklar och det finns platser lediga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.