Bildkomposition – Läs bilden

Publicerat

Under en roadtrip (fotoresa) till Nordnorge mitt i Juli månad lyckades vi pricka in några ganska kalla och gråa dagar med typ 10-11 grader. Min passion för att fotografera linjespel tog fart kring de slingriga vägarna i närheten av Nordkap. Rådande stämningen gjorde att man kände sig som den första människan ever på denna plats 🙂

Min ursprungs ide var att framkalla dessa karga landskap i gråskala men har här fått en smula ton.

Första bilden från vänster (Klicka upp bilden för se detaljerna ordentligt) leder blicken omedelbart till vänsterkurvans topp som löper smidigt fritt från ramkanten vidare till bilen och försvinner sedan balanserat bort i djupled mot horisonten.

Mitten bilden rätar ut linjen i den inledande vägen en aning och minskar dramatiken. Toppen av högerkurvan i horisonten upplevs mer avlägsen och frigör sig näst intill som en bild i bilden. Det vill säga att bildens riktning inte blir lika följsam att läsa som helhet. Blickfånget stannar alltså runt förgrunden fram till bilen och du får sedan lyfta blicken för att fortsatt betrakta bakgrunden.

Kompositionen i höger bild rätar ut inledande kurva och leder blicken rakt på bilen. Följer vi vägen upp till höger efter bilen ser vi att kurvtoppen skapar konflikt med höger ramkant.

Följaktligen gör sig bild nr 1 som bästa helhetsbild där förgrund, mellangrund och bakgrund binds samman till följsam balanserad läsning.

Fotograf icepic Marcus Johansson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.