Fotoglädje är något du skapar

Publicerat

Första morgonen på ett hotell i New York City möts jag o Andreas på mitten av ett tvådelat rum iklädda kallingar med nationalflaggan på. Ett gott skratt uppstår och jag kastar mig över kameran, monterar blixten på golvet framför spegeln och bränner av ett par bilder 🙂

..och inget som kommer till dig.

Vill du göra härliga bilder för framtiden behöver kameran finnas till hands färdiginställd för omedelbar exponering. Som ett proffs föreställer du dig de situationer som dagen bjuder med dom du firar Jul med. På ett ungefär vet du även vad dagens program består av. När ni samlas runt matbordet, spelar spel, sjunger, pausar med Kalle Anka, öppnar presenter, skålar, håller tal, jobbar i köket, skär upp skinka, fixar dryck, serverar, tänder ljus, med mera med mera. Föreställ dig eller skriv ner bildrubriker på vad du tänker fotografera under dagen.

Det finns alltid någon i sällskapet som sticker ut med kläder eller med sin personlighet. Någon som somnar i fåtöljen, Barnens ögon då de öppnar paket. Tänk på hur rummet i övrigt finns med i bakgrunden med levande ljus, utsmyckningar, dukning, och granen. Alla små och fina detaljer som någon lagt ner tid på för att skapa härlig o mysig stämning.

Som fotograf krävs det att du själv har roligt och förstår att folk kommer först att visa riktigt uppskattning året därpå då du visar upp resultatet på tv-apparaten. Gör inga halvhjärtade försök att fånga det ena eller andra. Få människor tycker det är skoj med halvhjärtade försök eller om du visar upp en bildsekvens på bildsekvens av dina barn som du är stolt över och finner söta med finkläder och fixade frisyrer. Den typen av bilder upplevs bäst live och kanske många år senare likt skolporträtt.

Vad finns då kvar tänker de som läser detta och egentligen inte är särskilt intresserade av att fotografera.

Det bästa och mest intressanta bilderna gör du med engagemang kring viljan att berätta. Ett bra porträtt fungerar alltid. Ett bra porträtt är inte en bild tagen i luften där en eller flera personer medverkar i bildrutan. Ett personporträtt visar människan och karaktären. Kameravinklar och sättet du komponerar och har med övriga bildelement blir avgörande för om andra vill se mer av dina alster. Fotografera människor runt matbordet där det framgår vilka som är på plats kan väl vara i sin ordning för framtiden men det skall mycket till för att en sådan bild blir så bra att den kan visas upp för utomstående eller kanske tom publiceras på nätet. Vilket som regel är en mycket bra inställning till ditt skapande och höjer kvaliteten rejält.

Tittar jag själv tillbaka på hur och när de bästa bilderna kommit till är det ofta frågan om bilder som där och då inte tog för sig något särskilt men känns äkta och trovärdiga med förhållningssätt och stämning. Bra bilden behöver inte ha en speciell händelse utan räcker långt med att du gjort bilden med engagemang. Tro det eller pröva får du se! För ett vant öga syns det alltid när fotografen engagerat sig… God Jul med massor av fotoglädje önskar icepic – fotograf Marcus Johansson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.