Fotografera Barn

Publicerat
Barnbarn Påsken 2019

Är inte alltid så enkelt. Egentligen är det enkelt men våra tankar och idéer om viken sorts bilder vi vill göra försvårar fotograferingsflödet och kan lätt bli tålamodsprövande och framkalla krav som gör det tråkigt för barnet. Kommunikation och presentation av bildidé underlättas såklart av att ni känner varandra men kan lika gärna leda till irritation. Barnets närvaro och tålamod vid fotografering är alltid tidsbegränsat. Förutsättningarna för att lyckas ökar markant med en presenterad plan även om den är spontan.

Eftersom vi bor på ett avstånd som begränsar möjligheten att träffas spontant blir fotografering ett påtagligt måste från min sida. Jag brukar tänka på det som en nackdel men inser samtidigt att det snarare är en fördel i alla fall ur ett fotografiskt perspektiv. Du ser och uppfattar skillnader i deras uppväxt och med den inspirationen som annars lätt går förbi slentrianmässigt.

Min bildidé var att fotografera hennes tjocka hår. Bra för fotografen med en bildidé som begränsar fotosessionen till överskådlig tid. Det ger modellen förståelse för hur det börjar och slutar och fördelar undermedvetet energiflödet mer balanserat. Belöningen av en fotosession är alltid till glädje för familjen oavsett vilka bilder som kommer ut av den. Uttryck som upplevs som total katastrof -Jag överdriver en smula, kommer eventuellt bli de som skildrar barnets personliga karaktär med pricken över i när ni tittar tillbaka på dem 10 år senare. Perspektiv och förhållningssätt begriper sig duktiga fotograf på genom att ta vara på det som bjuds och vad som är möjligt.

Bilden ovan är allt annat än hennes tjocka hår, men gjord mig och henne glad. Belöningen av vår gemensamma belåtenhet medförde att jag kunde fråga efter några alternativa bilder med hennes bibehållna engagemang. Min förhoppning var fortfarande att få till hennes hår tillsammans med ett uttryck som jag uppmärksammat under gårdagen. – Och tro det eller ej där satt den och ytterligare en liknande. 3 bilder under en fotosession på 10 minuter totalt. Att det sen tog mig 90 minuter i den digitala framkallningsprocessen är som regel bara ett sant nöje!

Fotograf Morfar Ginko

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.