Inövad struktur garderar även när du är helt säker på hur slutbilden skall se ut.
Mitt uppdrag bestod i att fotografera Vitlökssmör i all enkelhet så som det ser ut när det är färdig monterat. Ganska snabbt föds en ide om hur jag tänker mig den färdiga produktbilden och går till verket. Förutsättningarna är en köksö med ljus från fönster. Jag använder ett Macro 90 mm. F2,8 Skala 1:1 och inget mer. Jag rör om i smöret och lyfter upp det med en sked för att skapa en topp likt ett berg. Detta ger mer visuellt djup oavsett om jag fotograferar med kort eller längre skärpedjup. Se exempel nedan. Klicka upp bilderna för att jämföra och analysera hur du själv läser in samt vad som avgör ditt bästa val? Bildens syfte oavsett skärpedjup är att smöret skall se gott och tillgängligt ut!
Vi associerar olika över vad som är bra eller mindre bra även om det finns hyggligt gemensamma trattar kring våra bedömningar. Som fotograf gör jag därför alltid varierande bilder. Dels för att täcka in eventualiteter men mycket för att lära mig från uteslutnings metoden samt om möjligt finna nya vägar beträffande bildspråk.
Genom att variera skärpedjupet så får smöret mindre eller mer information och i någon av bilderna återspeglas det smör som passar syftet. Syftet kan däremot ändras i en slutproduktion när fler människor blandar sig i med vad de anser är det viktigaste. Till exempel bild-beskärningar för att matcha layouter med text och annat.



