Inför sommarkursen imorgon

Publicerat

Under tre dagar nu skall vi sätta tänderna i kunskap som kommer bidra till att öka er förståelse och insikt i vad bildkomposition är och gör för bilden och dess berättelse!

Sommarklänning Stockholm Street
Sommarklänning Stockholm Street

De flesta amatörfotografer blir förhållandevis inte så mycket bättre fotografer trots att dom plåtat i 30 år. Vad beror då detta på? För lite träning eller förmodligen ingen träning alls.
Många använder nämligen kameran endast i skarpa situationer Dvs när de väl sett något de vill avbilda. Och kommer då att fotografera på samma sätt som dom gjorde förra gången ett liknande motiv fanns i sökaren.

-Låt oss säga att en Kock endast skulle laga mat då denne var hungrig för att dra en jämförelse som ni kan relatera till. -Men med den skillnaden att du äter bra många fler gånger än du fotograferar.

Hur mycket träning ligger då bakom ovanstående gatufoto? Massor och de skulle bli löjligt att berätta hur mycket. Det viktiga är och det är det mina kurser handlar om att bli en mer medveten fotograf!

Oddset för att ovanstående bild skulle sett ut som här nedan är faktiskt överhängande för den som inte är medveten. Det finns tom en stor risk att den inte ens hade blivit gjord med tanke på det stora avståndet och den besvärliga skuggan.

1477-Kort-gron-klanning-ogjord
Ej framkallad och obeskuren Jpg för att förklara förhållandet

Utifrån min synvinkel vid fotograferings tillfället så ser jag Den här superkorta känningen i grönt som sticker ut och gör skillnad i en övriga gatuscenen, Bedömer snabbt avstånd och ljus och möjligheten till att göra en fotografisk bild av det mina ögon uppfattar. Inser att avståndet är på tok för stort och ljuset kanske för besvärligt och tar därför ut stegen längre och snabbare för att vinna några meter innan hon har korsat vägen till andras sidan så att bildvinkeln och därmed möjligheten till en intressant bildkomposition dör ut.

Vilka kunskaper lutar jag mig mot inför en sån här bild eller egentligen vilket motiv som helst?

Kamerateknik och objektivets omfång med kapacitet – En medveten kunskap om hur bilden bör komponeras om möjligt – Kännedom om kamerans filstorlek och därmed möjlighet till delförstoring samt beskärning och såklart framkallnings processen. Och självklart erfarenheten från liknande situationer som jag lutar mitt omdöme mot och möjliggör blixtsnabba beslut.

1483-Kort-gron-klanning

Att sedan förvänta sig det oväntade leder ofta till bonus bilder som när hon här plötsligt korsar gatan igen då jag redan passerat henne men bestämmer mig för att att se över möjligheten till en bild med mer närvaro och kontakt i.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.