Roadracing Linköping 10/9

Publicerat

En heldag på motorbanan i Sviestad med hyggligt väder ledde till en och annan bild.

Även om mitt huvudsyfte var att utveckla fotograf Micke Johansson för Roadracing. Bilderna här har inget med vår workshop att göra. Den kom mer att handla om att bryta rutiner, pusha gränser diskutera möjliga alternativa bildkompositioner och kanske det viktigaste hur man belyser berättelsen med en intressant visuell attraktion?

Det är ju väldigt många fotografer som låter branschen leda vägen kring vad som är möjligt och vad som efterfrågas. Detta är naturligt och viktigt för att överleva och nå fram bland de sina. Men knappast vägen att gå om man har ambition att bli bättre berättare eller hitta den där twisten som personifierar fotografens bildspråk.

En liten kort beskrivning med något många kan relatera till är en panorerad motorcykel i perfekt focus och skärpa genom hela motivet som ganska tajt beskuren närbild.
Skärpan tilltalar föraren såklart, Men enligt min bedömning närmar sig detta bildspråk mer en produktbild av motorcykelmodell med detaljer och sponsorer.
Skulle du istället välja att berätta om körglädjen och farten med bibehållen trovärdighet och som plus i kanten även illustrerar känslan av att själv sitta där på hojen. Då gör det sig bättre om man tonar ner fokusområdet till det som är relevant och låter det övriga få en smula mer rörelseoskärpa. (se exemplet här med knät i backen) Medans det andra alternativet gör sig bättre där du bjuder in miljön och hojens färd (se den svartvita bilden)

Tack för igår Micke och alla lektioner om roadracing som du så naturligt delade med dig av!
//Marcus

Ps. Ett par bonus bilder på Roadracing föraren och Gripen piloten Henrik Björling som stolt poserar med sin nya Honda som är den första och enda exemplaret av i Sverige ds

Fotograf Marcus Johansson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.