Två knäckemackor med smör och en stor stark

Publicerat

(KLICKA PÅ RUBRIK FÖR AKTIVERING AV BILDER)

Gav oss ett skönt garv och associationer till matbespisningen i skolan.

Knäckemackor m smör

Kursdeltagare Rune från Östergötland chockade oss alla med sin förrätt i kryssningsfartygets restaurang. Jag tror inte någon av oss runt bordet kunde låta bli att dokumentera detta 🙂 Och eftersom fotoresans tema är Svartvitt så ställs man ju direkt inför en påtaglig utmaning.

Det är en sak att uppleva alla roliga stunder som bjuds och en helt annan att försöka återspegla händelsen i bild. Klokast är nog att överlåta storyn för sig och bilden för sig eller ta hjälp av rubriken som leder oss i någorlunda rätt riktning tänker jag 🙂

Att göra om Raw-filen till gråskala och sedan bildbehandla fram svartvitt med en aning sepia ton för lite mjukare övergångar tog mig ca 1 timme tills jag blev nöjd eller åtminstone känner att det får duga. Bilden med eller utan bakomliggande historia har ju sin charm tycker jag.

Vid framkallning tänker jag som så att först och främst få fram ungefärlig stil på gråskalan, Dvs där de vita servetterna och smöret inte får för skarpt vitt ljus så att det leder till negativt blickfång. Därefter jobbar jag vidare med svartpunkten -de mörka partierna och slutligen mellanregistret. Klicka upp bilden för att betrakta resultatet mer noggrant. När jag satt den grundläggande gråskalan återstår lokala förbättringar med justerings verktyg samt textur och klarhet osv.. Bra fotograferings o bildbehandlings flöde går ut på att förkorta och minimera antalet processer så långt det är möjligt.

Läs mer om Foto resan Tallinn Black n´White 23-27 Nov 2023

Ps. Rune har gjort ett antal fotokurser med mig som startade med Grundkurs i Linköping och därefter Paris 3-stegsutveckling i fjol, Gatufoto i Stockholm och nu senast Tallinn i November. Alltid roligt att ha dig med och tack för att du bjuder på dig själv! //Marcus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.