Ursäkter för att inte fotografera är ingen ursäkt…

Publicerat

.. bara ett annat uttryck för att man inte riktigt vill.

7631-Tarningar

Många av bina bästa bilder kommer till för att jag “vågar” tro på att de kan bli bra!

Gubbröra
Gubbröra

Som T ex när man sitter vid matbordet bland gäster inför en middag där man inte riktigt känner alla. Kanske funderar du över om du kan ta fram kameran och fotografera maten -samtidigt som du inser att du sitter lite dåligt till och måste besvära någon bredvid för att komma ut och hämta din kamera. Sannolikheten att du låter det bero är stor.
Hur skulle denna eventuella handling tolkas av andra som du är så rädd för att störa? Antagligen som en handlingskraftig person som vet vad den vill, där andra kanske tom skulle beundra ditt mod som låter tankar gå till handling. Kocken som lagat maten skulle naturligtvis bli överförtjust över att du ser och uppskattar dennes engagemang och kokkonst!

5466-Serverar-ChampagneChampagen i Epernay

Kanske befinner du dig på en restaurang eller som du uppfattar ett för dig nytt lite flådigare ställe och inbillar dig att du får alla andras ögon på dig som i din inbillning är av negativ natur  om du tar fram kameran och fotograferar, och det blir inte enklare av att du önskar få  med kyparen när denne serverar? Alla fotograferar ju med mobilen som om det är helt okej och inte detsamma som om det vore med en riktigt kamera av någon underlig anledning? Spöken vi bygger upp av bekvämlighet och kanske främst osäkerhet.

Vm-Guld firare Hamburg
Vm-Guld firare Hamburg

Jag har lärt mig från deltagarna på mina fotokurser att många ställer högre krav på sig själva när de använder en riktig kamera. Vansinniga idéer som hämmar eran glädje och potential alldeles förskräckligt och kommer naturligtvis bara leda till att ni tar större avstånd från att använda den riktiga kameran.
Ungefär som att använda de finare glasen endast när ni får gäster för att minimera risker för att de slås sönder eller för att det måste diskas för hand när det själva verket är så mycket godare att dricka ur och borde av den anledningen användas jämt för att förädla drycken, smaken och känslan som berikar helhetsupplevelsen. Med andra ord ett verktyg som borde användas till det det är skapt för, samma som med kameran och inte som en statuspryl i första hand alltså.

Kryddpar i Mosel
Kryddpar i Mosel

En anledning till att många bilder inte blir så bra som det var tänkt eller som du hoppats på är att man inte vågar ta ansvar. Det kan ha sin botten i att om du skulle bli bedömd för dina bilder av andra så kan du alltid luta dig mot att du bara slängde iväg ett skott med mobilen och är därmed ursäktad för att det inte blev bättre. En mycket mer utvecklande ursäkt skulle istället vara att du gjort ditt bästa och våga stå för det. Blir du då accepterad kan du fortsätta din bana utan att vara rädd för nästa tillfälle eftersom dina vänner och andra numera vet att du gör ditt bästa och tycker du är duktig och modig för att du försöker. Kraven på resultat är därmed eliminerade från andras bedömningar och existerar endast i din egen skaparglädje och fotografering blir plötsligt mycket roligare och möjligt framöver…

På väg över Öresundsborn
På väg över Öresundsborn

Mycket filosofi i dessa fototips men goda grunder som gör det enklare att sätta fingret på vad som verkligen bromsar dig!

Fotograf Marcus Johansson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.