Alla fotograferar baklänges

Publicerat

Så om vi istället tar det från början och bygger upp en stabil grund.

Titeln syftar till att många kommer i kontakt med fotografering via mobiltelefonen. – Förhastat och snabbt ser du något du vill fånga för minnet eller dela med andra. Kanske hinner du fånga just det där ögonblicket och utan reflektion landar det på nätet för andra att ta del av vad du sett eller upplevt. Lyckas du inte blir man kanske lite besviken och skyller på kameran/mobilen. Och så där fortsätter det kanske om och om igen..

För en del gamla rävar kretsar fotografering kring att kunna exponera manuellt med en systemkamera där det inte sällan är av stor vikt vilket kameramärke som man kärat ner sig i. Det är alltså en teknikpryl för väldigt många entusiaster.

Fotografering är så mycket mer. Det är lika stort som musik eller skriftspråk om du tänker till. En uttrycksform som i bästa fall berör alla vår sinnen även doft och smak vågar jag påstå.

Det finns så mycket att lära. Börja nu och gör ditt skapande till en härlig oändlig resa där du själv bestämmer hur vägen skall te sig. Tänker du i dessa banor så har du en rolig sysselsättning eller kanske karriär framför dig genom hela livet.

Det hela måste få börja från början och inte från slutet. Att lära sig fotografera med en systemkamera är en plattform som ger dig kontroll över verktyget (kameran). Det innebär inte bara att lära sig tekniken för korrekt exponering utan även att lära känna helheten med bild-tänk och resonemang. Och jag törs lova att även om du inte gillar teknik så är den nödvändig för att du skall förstå för din vidareutveckling. Jag gillar själv inte teknik och har därför försökt förenkla och göra läran pedagogisk. Faktum är att när tekniken faller på plats brukar det uppstå aha-upplevelser som tänder lycka och kreativitet för att inte nämna den kontroll som därmed ger dig möjlighet att uttrycka det du önskar.

När grunderna sitter med kameran så börjar den intressanta resan med att berätta visuellt. Fotografera är att berätta vad du ser och vad du upplever sammanfattat på en bildruta som om du motsvarande skulle skriva en låt om det. Utan att fördjupa oss i förhållningsätt så bygger du upp bilder med hjälp av bildkomposition, Hur du gör bilderna mer beskrivande, intressanta eller attraktiva för utomstående betraktare.

Även på detta område har jag under 20 år nu 2021 jobbat på att förädla och framförallt förenkla med genomtänkta fotoövningar som pekar på skillnader och framhäver hur mycket bättre de flesta bilder faktiskt kan bli med denna kunskap.

De här är två nödvändiga plattformar för dig som vill bli duktig på att fotografera. Sedan fortsätter vi med den motivkategori som du är mest intresserad av lära mer kring..

Så ta nu och varva ner och låt mig visa vägen med tänk, resonemang, kunskap, och en smula fotografisk filosofi som de flesta deltagare så här långt låtit mig förstå har varit till stor hjälp.

icepic – fotograf Marcus Johansson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.