Bildbehandling är minst lika roligt som att fotografera

Publicerat

När du hittar verktygen och förstår i vilken ordning som lämpar sig bäst och framför allt hur du börjar och när bilden är färdig!

Ogjorda bilder direkt ur kameran till vänster och färdigställda till höger klicka upp dem för att avgöra skillnaden som förstorade.

Eftersom jag sitter med de här bilderna från uppdraget med Guldbron tänkte jag dela med mig av några frågeställningar.

Färg eller Svartvit? Här handlar det om att lyfta fram berättelsen kring vad som sker och händer i bilden. Det är ingalunda en antingen eller fråga i detta led. Den första bilden på arbetslaget i dovare ljus under bron understryker färger i skyddskläderna och tillför sammanhållning och gemenskap. Den bidrar också till bra kontrast från den i övrigt mörka atmosfären runt om. Vilket inte når samma effekt om vi gör den i svartvit som istället gror igen och blir integrerad med omgivningen. Det gör det svårare för betraktaren att urskilja och förstå berättelsen.

Bild nr. 2 som är tagen i dagsljus (molnigt) fyller färgerna ingen som helst funktion för varken kläder eller berättelse. Bilden upplevs som ganska platt och tråkig. Jag beskär det ljusa hörnet uppe till vänster som är ett negativt blickfång. Gör om bilden till gråskala och trycker på med mer kontrast för att skapa djup och skillnad mellan människa och bakgrund. Till följd får jag dessutom fram ansiktsuttryck och karaktär. Gråskalan renodlar samtidigt från all ovidkommande information. Bilden går från platt och trist till mäktig och spännande!

Den sista bilden fungerar både i färg och svartvit. Då får bildens budskap till betraktaren avgöra valet. Eftersom berättelsen går ut på företagets tjänster och kompetens så framhäver jag maskineriet framför maskinskötaren. Jag belyser vajerrullen i gråskala med kontrast och ljus som lyfter fram material och styrka. – Vilket är grundläggande för bogsering.

icepic för näringslivet

Ps. När man väl bestämt sig för t ex. svartvit följer en stor utmaning att få till gråskala där skyddsklädernas reflexer minimeras optimalt utan att det sker på bekostnad av övriga bildelementen. Denna överkurs vänder sig dock till dig som kan digital framkallning hyggligt och vill fördjupa sig i ytterligare led.

OBS missa inte detta:

Superdriven för köp av privat workshop idag gäller även Bildbehandling (halvdag) för gamla kurskunder till detta pris

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.