Bildkomposition med icepic

Publicerat
Strömsborg Sthlm 0515/07

Bildkomposition börjar med att placera huvudmotiv enligt tredjedelsregeln balanserat inom bildrummets ramar. Därefter väger man in och korrigerar bildmotiven så de fungerar balanserat tillsammans. I nästa steg avgörs hur hur de olika bildelementen påverkar med sina högdagrar kontra lågdagrar. Dvs Hur de ljusare partierna balanseras mot det mörkare och försöker komponera detta likt bildmotiven. Här utgår man också från tredjedelsregeln till en början. Då detta upplevs som betraktarvänligt kan man övergå till att nyansera kompositionen för att belysa vad som är huvudmotiv eller dramatisera och understryka vad som är bildens berättelse. Genom kameravinklar i sidled, höjd eller diagonalt reglerar fotografen var i bilden betraktaren skall börja läsa och fortsätta i fallande ordning. Det kallas för bildriktning som även används för skapa mer dynamiskt djup kontra det mer vanligt platta och trista som ofta är en följd av vinklar rakt mot motivet. Den här tekniken används för att lyfta fram essensen samt skapa kreativa bildkompositioner.

Allt det här kan ju låta en aning mycket eller tom krångligt. Men det blir mycket enklare att förstå och använda sig av i praktiken. Mina fotokurser förklarar med genomtänkta fotoövningar som sätter fingret på varje pusselbit.

Nu på söndag 9/5 startar Visuell kraft – bildkomposition och nästkommande går den 30/5-2021. Missa inte att vara med en lärorik och kul dag som tar din fotografering till nya höjder! //Marcus – icepic

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.